Hvornår må man afvise kontanter?

1 udsigt

Virksomheder må afvise kontantbetaling fra erhvervsdrivende, men skal acceptere kontanter fra forbrugere. Der er dog en begrænsning på, hvor mange mønter af samme møntenhed betalingsmodtagere kan afvise (højst 25).

Kommentar 0 kan lide

Kontanter: Din ret til at betale og virksomheders ret til at sige nej (nogle gange)

I en tid, hvor betalingskort, MobilePay og kontaktløse betalinger vinder mere og mere frem, kan det føles lidt oldnordisk at trække kontanter op af lommen. Men kontanter har stadig en vigtig plads i det danske samfund, og det er vigtigt at kende sine rettigheder – både som forbruger og som virksomhed.

Som forbruger har du som udgangspunkt ret til at betale med kontanter. Det er nemlig sådan, at butikker, restauranter og andre virksomheder, der sælger direkte til forbrugere, skal acceptere kontantbetaling. Dette er en lovmæssig sikring af, at alle har adgang til at handle, også dem der af forskellige årsager foretrækker eller er afhængige af kontanter.

Men der er undtagelser. Og de undtagelser er vigtige at kende til.

  • Erhvervsdrivende: Virksomheder, der handler med andre virksomheder (B2B), er ikke forpligtet til at tage imod kontanter. Det betyder, at hvis du som selvstændig køber materialer til din virksomhed hos en grossist, kan grossisten afvise kontant betaling.
  • Nattetimer: Lovgivningen giver mulighed for at fravige pligten til at modtage kontanter i tidsrummet fra kl. 22.00 til kl. 06.00. Mange steder, især i nattelivet, vil man se, at der udelukkende tages imod kortbetalinger. Dette gøres ofte af sikkerhedsmæssige årsager.
  • Selvbetjeningsløsninger: Hvis der er tale om en fuldt automatiseret og ubemandet salgssituation, f.eks. en parkeringsautomat eller en billetautomat på en togstation, er det ikke et krav, at der skal kunne betales med kontanter.
  • Offentlige myndigheder: Det er vigtigt at bemærke, at mange offentlige myndigheder har mulighed for at begrænse eller helt afvise kontantbetaling. Det kan variere afhængigt af den konkrete ydelse eller afgift.

Grænsen for mønter: Selv når en virksomhed er forpligtet til at tage imod kontanter, er der en grænse for, hvor mange mønter af samme valør de er forpligtet til at acceptere. Betalingsmodtageren kan nemlig afvise betaling, hvis der betales med mere end 25 mønter af samme møntenhed (f.eks. 25 stk. 50-ører). Dette skyldes praktiske hensyn og behovet for at minimere risikoen for svindel.

Hvad gør du, hvis du bliver nægtet kontantbetaling?

Hvis du mener, at en virksomhed uretmæssigt har afvist din kontantbetaling inden for normal åbningstid og udenfor undtagelsesområderne, kan du i første omgang gøre virksomheden opmærksom på reglerne. Hvis det ikke hjælper, kan du klage til Forbrugerklagenævnet.

Konklusion:

Kontanter er stadig en gyldig og vigtig betalingsform i Danmark. Selvom kortbetalinger og digitale løsninger vinder frem, er det vigtigt at kende sine rettigheder som forbruger og vide, hvornår man har ret til at betale med kontanter. Som virksomhed er det ligeledes vigtigt at være opmærksom på de undtagelser, der findes i lovgivningen. Ved at kende reglerne kan vi sikre en fair og tilgængelig handel for alle.