Kan ikke betale med 1000 kr. sedler.?

1 udsigt

Fra 12. juni 2024 kan butikker afvise 1000-kronesedler ved køb, hvor byttepengene overstiger 750 kr. Denne midlertidige regel, vedtaget af Folketinget i juni, skal begrænse risikoen for falske sedler og øge sikkerheden for butikkerne.

Kommentar 0 kan lide

Nej til 1000-kronesedler ved store køb

Fra den 12. juni 2024 vil butikker få mulighed for at afvise 1000-kronesedler ved køb, hvor byttepengene overstiger 750 kroner. Denne midlertidige regel er vedtaget af Folketinget for at mindske risikoen for falske pengesedler og øge sikkerheden for butikkerne.

Begrænser falskmøntneri

1000-kronesedlen er den største pengeseddel i Danmark og er derfor et attraktivt mål for falskmøntnere. Ved at begrænse brugen af sedlen i situationer, hvor der udbetales mange byttepenge, håber man at gøre det sværere for falskmøntnere at få afsat deres produkter.

Øger butikkernes sikkerhed

butikkerne har længe efterspurgt foranstaltninger, der kan beskytte dem mod falske pengesedler. Den nye regel vil gøre det lettere for butikspersonale at identificere falske sedler og reducere risikoen for tab som følge af falskmøntneri.

Midlertidig foranstaltning

Reglen er midlertidig og vil gælde indtil den 1. januar 2025. Regeringen vil i løbet af denne periode vurdere behovet for en permanent ændring af lovgivningen.

Undtagelser

Der vil være visse undtagelser fra reglen. For eksempel vil banker og andre finansielle institutioner stadig kunne modtage 1000-kronesedler ved alle transaktioner. Derudover vil det være muligt at betale med 1000-kronesedler i selvbetjeningskasser, hvor der ikke udbetales byttepenge.

Indførelse af digital valuta

Regeringen ser også på muligheden for at indføre en digital valuta, der vil kunne reducere behovet for kontanter og dermed også risikoen for falskmøntneri. Arbejdet med en digital valuta er dog på et tidligt stadie, og der er ingen tidsramme for, hvornår den kan blive indført.