Hvor længe må bilen stå i tomgang?

2 udsigt

Kortvarig tomgang for opvarmning eller isafskrabning er forståelig, men lovligheden er begrænset. Mange kommuner tillader kun ét minuts tomgang for at mindske miljøbelastningen, og længerevarende tomgang er dermed ulovlig.

Kommentar 0 kan lide

Hvor længe må bilen stå i tomgang?

Tomgangskørsel, hvor bilen kører uden at bevæge sig, er en stor kilde til unødvendig luftforurening og støj. Derfor har mange kommuner indført begrænsninger på, hvor længe en bil må stå i tomgang.

I Danmark må en bil ifølge loven højst stå i tomgang i ét minut. Denne regel gælder i alle kommuner, men nogle kommuner har indført endnu strengere regler. For eksempel tillader Københavns og Frederiksberg Kommuner kun 30 sekunders tomgangskørsel.

Reglerne for tomgangskørsel er indført for at mindske miljøbelastningen. Når en bil står i tomgang, udleder den store mængder udstødningsgasser, som kan være skadelige for både mennesker og miljø. Tomgangskørsel bidrager også til støjforurening, især i tætbefolkede områder.

Der er dog nogle situationer, hvor det er tilladt at lade bilen stå i tomgang i længere tid end ét minut. Det gælder for eksempel, hvis bilen skal opvarmes på en kold dag eller hvis du er nødt til at isafskrabe ruderne.

Hvis du bliver taget i at overtræde reglerne for tomgangskørsel, kan du få en bøde. Bødens størrelse varierer afhængigt af, hvor længe bilen har stået i tomgang, og hvor du befinder dig.

Det er vigtigt at være opmærksom på reglerne for tomgangskørsel og at følge dem. På den måde kan vi alle bidrage til at reducere miljøbelastningen og støjforureningen.