Hvornår må man køre bil efter man har været fuld?

5 udsigt
I Danmark må du ikke køre bil, hvis din promille i blodet er over 0,5. Hvis du har været fuld, bør du vente mindst 12 timer med at køre bil. Det er dog vigtigt at huske, at alkoholnedbrydningen varierer fra person til person, og at der kan gå længere tid, før du er ædru nok til at køre bil. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ædru nok til at køre bil, bør du altid lade være. Det er bedre at være sikker end at risikere at udsætte dig selv eller andre for fare.
Kommentar 0 kan lide

Hvornår må man køre bil efter at have drukket alkohol?

I Danmark er det ulovligt at køre bil, hvis alkoholpromillen er over 0,5. Det betyder, at selv en enkelt genstand kan være nok til at overskride grænsen og gøre det ulovligt at køre.​

Hvor lang tid tager det for kroppen at nedbryde alkohol?

Det tager cirka 1 time for kroppen at nedbryde én genstand alkohol. Dette betyder, at hvis du indtager flere genstande, vil det tage længere tid, før du er ædru nok til at køre bil.

Faktorer, der påvirker alkoholnedbrydningen

Flere faktorer kan påvirke, hvor hurtigt din krop nedbryder alkohol, herunder:

  • Vægt: Personer med højere vægt har typisk et større væskeindhold, hvilket betyder, at de kan nedbryde alkohol hurtigere end personer med lavere vægt.
  • Køn: Kvinder nedbryder alkohol generelt langsommere end mænd på grund af deres lavere kropsvægt og højere kropsfedtprocent.
  • Alder: Ældre personer nedbryder alkohol langsommere end yngre personer, da deres metabolisme er langsommere.
  • Sundhedstilstand: Personer med lever- eller nyresygdomme har svært ved at nedbryde alkohol, hvilket betyder, at det kan tage dem længere tid at blive ædru.
  • Medicin: Nogle typer medicin kan påvirke alkoholnedbrydningen og gøre det farligt at køre bil, selvom du er under den lovlige grænse.

Sikkerhed først

Det er altid sikrere at vente længere end nødvendigt, før du kører bil efter at have drukket alkohol. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ædru nok, så lad være med at køre. Det er bedre at være sikker end at risikere at udsætte dig selv eller andre for fare.​