Hvornår betaler man selvrisiko?

3 udsigt

Selvrisikoen aktiveres, når din bilforsikring træder i kraft for at dække en skade. Det er et forudbestemt beløb, du som forsikringstager er ansvarlig for at betale. Uanset de samlede reparationsomkostninger, vil du altid skulle dække selvrisikoen først, før forsikringsselskabet dækker resten af udgifterne i henhold til din police.

Kommentar 0 kan lide

Selvrisiko på din bilforsikring: Hvornår skal du betale?

Selvrisikoen er et begreb, de fleste bilejere kender, men ikke nødvendigvis har 100% styr på. Det er den del af regningen, du selv betaler, når din bilforsikring træder i kraft for at dække en skade. Tænk på det som din egenandel i reparationsprocessen. Uanset hvor stor skaden er, vil du altså altid skulle betale selvrisikoen først.

Hvornår skal du betale selvrisikoen?

Simpelt sagt betaler du selvrisikoen, når du har en skade på din bil, der er dækket af din forsikring, og du vælger at benytte dig af den. Det betyder:

  • Skaden skal være omfattet af din forsikring. Hvis du for eksempel kun har en ansvarsforsikring, og du selv er skyld i en skade på din egen bil, vil forsikringen ikke dække, og du skal derfor heller ikke betale selvrisiko. Ansvarsforsikringen dækker kun skader på andres ejendom.
  • Skaden skal overstige din selvrisiko. Hvis reparationsomkostningerne er lavere end din selvrisiko, vil det ikke være relevant at inddrage forsikringen, da du selv vil stå for hele regningen.
  • Du vælger at anmelde skaden til dit forsikringsselskab og benytte forsikringen. Det er vigtigt at overveje, om det overhovedet kan betale sig at bruge forsikringen, især hvis skaden er lille. Hvis skaden kun er marginalt større end din selvrisiko, kan det være bedre at betale for reparationen selv, for at undgå eventuelle stigninger i din forsikringspræmie i fremtiden.

Hvordan fungerer det i praksis?

Lad os tage et eksempel:

Forestil dig, du har en kaskoforsikring med en selvrisiko på 3.000 kr. Du er uheldig og bakker ind i en parkeret bil og forårsager skade for 10.000 kr.

  1. Du anmelder skaden til dit forsikringsselskab.
  2. Forsikringsselskabet vurderer skaden og godkender dækningen.
  3. Reparationen af bilen koster 10.000 kr.
  4. Du betaler din selvrisiko på 3.000 kr. til værkstedet eller forsikringsselskabet (alt efter aftale).
  5. Forsikringsselskabet betaler de resterende 7.000 kr.

Vigtigt at huske:

  • Din selvrisiko er fastsat i din forsikringspolice. Kend dit beløb!
  • Overvej at justere din selvrisiko. En højere selvrisiko giver typisk en lavere forsikringspræmie, men betyder også en højere egenbetaling ved skader. En lavere selvrisiko giver en højere præmie, men mindre egenbetaling.
  • Læs din forsikringspolice grundigt, så du er klar over, hvad din forsikring dækker, og hvilke betingelser der gælder.

Forhåbentlig har denne artikel kastet lys over, hvornår du skal betale selvrisiko på din bilforsikring. Det er et vigtigt element at forstå, når man er bilejer, så man kan træffe de rigtige beslutninger, når uheldet er ude.