Kan forsikringen kræve erstatning tilbage?

0 udsigt

Et forsikringsselskabs erstatningsudbetaling er typisk bindende, selvom skadens omfang senere ændrer sig. En forudbetalt erstatning før en operation kan derfor sjældent tilbagekaldes, selvom patientens tilstand forbedres.

Kommentar 0 kan lide

Kan forsikringen kræve pengene tilbage? – Når erstatningen er udbetalt

Det er en almindelig bekymring: Har forsikringsselskabet ret til at kræve en udbetalt erstatning tilbage, hvis omstændighederne ændrer sig? Svaret er i de fleste tilfælde et rungende nej. En forsikringsudbetaling er i princippet bindende, og det er sjældent, at selskabet kan tilbagekalde pengene, selvom nye oplysninger dukker op, eller skadens omfang viser sig at være mindre alvorligt end først antaget.

Dette gælder både for materielle skader og personskader. Forestil dig eksempelvis en bilulykke, hvor du får udbetalt erstatning for skader på din bil. Selvom du senere opdager, at reparationen var billigere end forventet, har forsikringsselskabet ingen ret til at kræve differencen tilbage. Ligeledes, hvis du får udbetalt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste efter en sygemelding, og du vender tilbage til arbejdet før forventet, er selskabet typisk ikke berettiget til tilbagebetaling.

Undtagelser fra reglen:

Selvom det er sjældent, findes der dog undtagelser fra denne regel. Disse undtagelser er typisk forbundet med svig eller grov uagtsomhed fra den forsikredes side. Hvis det kan bevises, at du bevidst har vildledt forsikringsselskabet for at opnå en større erstatning, kan selskabet kræve hele eller dele af erstatningen tilbage. Det samme gælder, hvis du har handlet groft uagtsomt og dermed bidraget til skadens omfang. Eksempler på dette kan være at undlade at informere om relevante oplysninger eller at forværre skaden.

En anden undtagelse kan være, hvis erstatningen er baseret på forkerte oplysninger, der var ukendte på tidspunktet for udbetalingen. Hvis der senere fremkommer nye oplysninger, der ændrer den oprindelige vurdering af skadens omfang, kan der i særlige tilfælde være grundlag for en revurdering. Dette skal dog altid dokumenteres grundigt, og byrden af bevisførelsen ligger hos forsikringsselskabet.

Forudbetalte erstatninger:

En forudbetalt erstatning, fx i forbindelse med en planlagt operation, er endnu sværere at tilbagekalde. Selvom patientens tilstand forbedres og operationen dermed bliver unødvendig, vil forsikringsselskabet i langt de fleste tilfælde ikke kunne kræve pengene tilbage. Dette skyldes, at erstatningen er udbetalt på grundlag af en rimelig vurdering af situationen på det tidspunkt. En senere ændring i patientens helbredstilstand ændrer ikke ved denne vurdering.

Konklusion:

En udbetalt forsikringserstatning er som udgangspunkt bindende. Forsikringsselskaber vil sjældent have succes med at kræve pengene tilbage, medmindre der foreligger klare beviser for svig eller grov uagtsomhed fra den forsikredes side. Det er derfor vigtigt at være ærlig og præcis over for forsikringsselskabet, når man indgiver en skademelding. Uden for svig eller grov uagtsomhed er det derfor trygt at antage, at de udbetalte penge er definitivt dine.