Er der gluten i rå marcipan?
Marcipan indeholder typisk en smule gluten, selvom mandlerne, der udgør hovedingrediensen, er glutenfri. I Odense Marcipan bruges der glukosesirup, der er fremstillet af hvedestivelse. Denne hvedestivelse bidrager med en minimal mængde gluten til det færdige produkt. Personer med svær glutenintolerance bør derfor være opmærksomme på dette.
Den skjulte gluten i rå marcipan: En overraskende detalje
Marcipan, den delikate blanding af mandler og sukker, er for mange en uundværlig ingrediens i julens bagværk og konfekture. Men for personer med cøliaki eller glutenintolerans er valget af marcipan ikke helt så ligetil, som man umiddelbart skulle tro. Selvom mandler i sig selv er glutenfrie, kan der gemme sig en lille, men potentiel problematisk, mængde gluten i den færdige marcipan – især den rå variant.
Grunden til dette er ofte tilsætningen af glukosesirup. Mange producenter, herunder Odense Marcipan, benytter glukosesirup fremstillet af hvedestivelse. Selvom processen renser siruppen for en stor del af glutenproteinerne, kan der stadig være spor af gluten tilbage. Disse spor er typisk så små, at de ikke udgør en sundhedsrisiko for de fleste, men for individer med en alvorlig glutenintolerance kan selv minimale mængder udløse en reaktion.
Det er derfor afgørende for personer med cøliaki eller en alvorlig glutenallergi at være opmærksomme på ingredienslisterne. Læser man ingredienslisten nøje, vil man ofte finde glukosesirup nævnt som ingrediens. Det er dog ikke altid let at konkludere om glukosesirupens kilde, da det ikke altid specificeres, om den er fremstillet af hvedestivelse eller andre glutenfrie kilder som majs eller tapioca.
For at være helt sikker på en glutenfri marcipanoplevelse, er det nødvendigt at kontakte producenten direkte og spørge om glukosesiruppens oprindelse og om produktet er blevet testet for glutenindhold og i så fald, med hvilket resultat. Alternativt kan man vælge at fremstille sin egen marcipan fra bunden, hvor man selv kan kontrollere alle ingredienser og dermed undgå gluten. Man skal dog være opmærksom på, at selv ved hjemmelavet marcipan kan der være risiko for krydskontaminering, hvis man bruger køkkenudstyr der også anvendes til glutenholdige produkter.
Kort sagt: Selvom rå marcipan primært består af glutenfri ingredienser, er der en risiko for tilstedeværelsen af minimale mængder gluten. Personer med alvorlig glutenintolerance bør derfor udvise ekstra forsigtighed og nøje læse ingredienslisterne eller vælge glutenfri alternativer.
#Glutenfri#Ingredienser#MarcipanKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.