Hvor meget stiger oksekød?

7 udsigt

En høj drivhusgasafgift vil øge prisen på oksekød med 17 procent. Et halvt kilo hakket oksekød vil dermed stige fra 40 til 47 kroner. Svinekød vil stige med 5%, og kyllingekød med kun 1%. Dette afspejler oksekøds større klimaaftryk.

Kommentar 0 kan lide

Bøffer på budgettet? Klimaafgift kan sende oksekødspriser til himmels.

En ny æra for danske middagstallerkener kan være på vej, hvor klimaafgifter får direkte indflydelse på vores madbudgetter. En ny rapport anslår, at en høj drivhusgasafgift vil sende prisen på oksekød op med hele 17%. Det betyder, at en tur i supermarkedet efter et halvt kilo hakket oksekød til den klassiske spaghetti bolognese i fremtiden kan koste 47 kroner – en stigning på 7 kroner.

Stigningen skyldes oksekøds betydelige klimaaftryk i forhold til andre kødtyper. Produktionen af oksekød udleder langt mere metangas, en potent drivhusgas, end eksempelvis svinekød og kyllingekød. For at imødekomme den klimamæssige udfordring lægger regeringen op til en afgift, der afspejler de forskellige fødevarers miljøpåvirkning.

Mens oksekød altså står til en markant prisstigning, vil andre populære proteinkilder blive ramt i mindre grad. Svinekødspriserne forventes at stige med 5%, mens kyllingekød, der har det laveste klimaaftryk af de tre kødtyper, kun vil stige med 1%.

De potentielle prisstigninger har allerede skabt debat om forbrugeradfærd og social lighed. Kritikere frygter, at afgiften vil ramme lavindkomstfamilier hårdest, da kød ofte udgør en betydelig del af deres kost. Samtidig opfordrer fortalere forbrugerne til at se prisændringerne som en motivationsfaktor til at træffe mere klimavenlige valg i supermarkedet.

Uanset udfaldet af debatten står det klart, at klimaafgiften har potentiale til at ændre danskernes kostvaner markant. Spørgsmålet er, om vi er klar til at betale prisen for en grønnere fremtid – både økonomisk og kulinarisk.