Hvem kan få kørepenge?

0 udsigt

Kørselsfradrag er tilgængeligt for personer med lønnet arbejde, der betaler arbejdsmarkedsbidrag, hvis deres daglige transport til og fra arbejdspladsen overstiger 24 kilometer. Dette omfatter også studiejob, lønnet praktik og beskæftigelse med løntilskud. Fradraget beregnes udelukkende for de dage, hvor den pågældende faktisk har foretaget rejsen mellem hjem og arbejde.

Kommentar 0 kan lide

Kørepenge: Hvem kan få fradrag for transport til og fra arbejde?

Pendlerlivet kan være dyrt. Udover den tid, der bruges på vejene, er der også udgifter til benzin, vedligeholdelse og eventuelt slid på bilen. Heldigvis er der mulighed for at få et kørselsfradrag, som kan hjælpe med at dække nogle af disse omkostninger. Men hvem er egentlig berettiget til at få kørepenge?

Hovedreglen: Afstand og arbejdsmarkedsbidrag

Den primære betingelse for at kunne få kørselsfradrag (også kaldet befordringsfradrag) er, at din daglige transport til og fra arbejde overstiger 24 kilometer. Det betyder, at den samlede distance, du kører på en almindelig arbejdsdag – både ud og hjem – skal være over 24 km.

Men der er et vigtigt element mere: Du skal være lønmodtager og betale arbejdsmarkedsbidrag. Arbejdsmarkedsbidrag er en del af den skat, der automatisk trækkes fra din løn.

Hvad med studerende, praktikanter og job med løntilskud?

Ja, også her kan du være berettiget til kørselsfradrag, så længe du opfylder de to ovenstående betingelser. Det vil sige, at du skal have et lønnet studiejob, en lønnet praktikplads eller være i beskæftigelse med løntilskud, betale arbejdsmarkedsbidrag og have en daglig transport på over 24 kilometer.

Vigtigt at huske: Kun faktiske rejsedage

Kørselsfradraget beregnes kun for de dage, hvor du rent faktisk har foretaget rejsen mellem dit hjem og din arbejdsplads. Hvis du har hjemmearbejdsdage, ferie, sygedage eller på anden måde ikke har kørt til arbejde, kan du ikke få fradrag for disse dage.

Konkret eksempel:

Lad os sige, at du bor 20 km fra din arbejdsplads. Det betyder, at du hver dag kører 40 km i alt (20 km ud og 20 km hjem). Du betaler arbejdsmarkedsbidrag, og du arbejder normalt 5 dage om ugen. Du er dermed berettiget til kørselsfradrag for disse dage.

Men hvis du en uge har 2 hjemmearbejdsdage, kan du kun få fradrag for de 3 dage, hvor du faktisk har kørt til og fra arbejde.

Sådan beregner du dit kørselsfradrag

Satsen for kørselsfradrag ændrer sig fra år til år og afhænger af, hvor langt du kører. Du kan finde de aktuelle satser på Skats hjemmeside (www.skat.dk). Det er en god idé at tjekke Skats vejledning, da der kan være specifikke regler og undtagelser, som er relevante for din situation.

Husk at registrere dit fradrag!

For at få glæde af kørselsfradraget, skal du huske at registrere det i din forskudsopgørelse og/eller din årsopgørelse. Du kan nemt gøre dette online via Skats hjemmeside.

Afsluttende tanker:

Kørselsfradraget er en god mulighed for at spare penge, hvis du har en længere transportvej til og fra arbejde. Det er derfor værd at undersøge, om du er berettiget til fradraget, og sørge for at registrere det korrekt, så du får de penge tilbage, du har ret til. Husk at holde dig opdateret på de gældende regler og satser, så du er sikker på at gøre det rigtigt.