Hvor gammel skal man være for at købe energidrik i Netto?

4 udsigt

I Danmark er der ingen officiel aldersgrænse for køb af energidrikke. Dog bør de ikke indtages af børn eller gravide ifølge emballagemærkningen på grund af det høje koffeinindhold.

Kommentar 0 kan lide

Energiboost eller begrænsning? Aldersgrænsen for energidrikke i Netto – en myteafklaring

Der florerer en del forvirring omkring, hvor gammel man skal være for at købe energidrikke i Netto (og andre danske supermarkeder). Svaret er overraskende enkelt: Der findes ingen specifik lovbestemt aldersgrænse. Du kan altså – i princippet – købe energidrikke i Netto uanset din alder.

Men manglen på en officiel aldersgrænse betyder ikke, at der ikke er retningslinjer og vigtige overvejelser. De fleste energidrikke er tydeligt mærket med advarsler om højt koffeinindhold. Disse advarsler retter sig typisk mod børn, gravide og ammende kvinder, da koffein kan have negative effekter på deres udvikling og helbred.

Det er derfor vigtigt at understrege, at selvom du lovligt kan købe energidrikken, betyder det ikke, at du bør indtage den. Netto, ligesom andre supermarkeder, har ingen retlig forpligtelse til at kontrollere købernes alder i forhold til energidrikke. Ansvaret ligger hos forældrene og værgerne til at vejlede børn og unge omkring et sundt forbrug af energidrikke, og til at forhindre adgang til dem, hvis det vurderes nødvendigt.

Hvad bør man så overveje?

  • Koffeinindholdet: Energide drikke indeholder typisk et betydeligt højere koffeinindhold end kaffe eller te. For børn og unge kan dette føre til søvnproblemer, uro, hjertebanken og andre negative helbredseffekter.
  • Sundhedsmæssige konsekvenser: Langvarig indtagelse af energidrikke kan påvirke helbredet negativt, og bør derfor altid være moderat.
  • Forældrerollen: Forældre og værger spiller en afgørende rolle i at undervise børn og unge om et sundt kostvaner og konsekvenserne af et højt koffeinindtag.

I stedet for at fokusere på en potentiel aldersgrænse, bør fokus rettet mod ansvarlig forbrugeradfærd og oplysning om koffein og energidrikkens potentielle negative virkninger. En åben dialog mellem forældre, børn og unge omkring sundhed og kostvaner er langt mere effektiv end en potentiel, men vanskeligt håndhævelig, aldersgrænse i supermarkedet.