Hvor klager man som patient over sin behandling?
Hvis du er utilfreds med din behandling i sundhedsvæsenet, kan du indgive en klage til Styrelsen for Patientklager. De behandler klager over den sundhedsfaglige behandling, du har modtaget hos eksempelvis læger, tandlæger eller på hospitaler. Styrelsen vil herefter vurdere, om der er sket fejl i behandlingen, og om der er grundlag for at udtale kritik af de involverede sundhedspersoner.
- Kan man behandle øjenbetændelse med saltvand?
- Hvad dækker det blå sygesikringskort ikke?
- Kan man komme af med åreforkalkning?
- Hvornår må man behandle personfølsom data?
- Hvor klager man over læger?
- Hvordan klager man som patient, hvis man er utilfreds med behandlingen eller mener, at ens rettigheder er blevet krænket?
Når behandlingen ikke lever op til forventningerne: Sådan klager du
Utilfredshed med behandlingen i sundhedsvæsenet kan være en frustrerende oplevelse. Det kan handle om manglende information, uvenlig behandling, forkerte diagnoser eller utilstrækkelig behandlingsplanlægning – mulighederne er mange. Men hvor går du hen, når du føler, at du ikke har fået den behandling, du havde ret til?
Svaret er ofte Styrelsen for Patientklager. Denne uafhængige styrelse er din primære kontaktpunkt, når du ønsker at klage over den sundhedsfaglige behandling, du har modtaget. De behandler klager over alle typer sundhedspersoner, uanset om det drejer sig om din praktiserende læge, en speciallæge på hospitalet, en fysioterapeut eller din tandlæge.
Hvad kan du klage over?
Styrelsen for Patientklager behandler klager, der vedrører den faglige del af din behandling. Det betyder, at klager over ventetid, administrative forhold eller utilfredshed med den generelle service på et hospital ikke hører under deres kompetence. I sådanne tilfælde bør du kontakte den pågældende institution direkte.
Du kan derimod klage over:
- Fejl i diagnostik: Hvis du mener, at din diagnose var forkert stillet, eller at der ikke blev foretaget tilstrækkelig undersøgelse.
- Fejl i behandlingsplan: Hvis du mener, at din behandlingsplan var utilstrækkelig, forkert eller ikke tilpasset dine individuelle behov.
- Manglende information: Hvis du ikke har fået tilstrækkelig information om din diagnose, behandling eller prognose.
- Uprofessionel adfærd: Hvis du har oplevet uvenlig, uhøflig eller ufølsom behandling fra sundhedspersonalet.
- Manglende samtykke: Hvis du ikke har givet informeret samtykke til en behandling.
Sådan indgiver du en klage:
Du kan indgive din klage elektronisk via Styrelsen for Patientklager’s hjemmeside. Det er en nem og effektiv måde at indgive din klage på, og du får typisk en kvittering med et sagsnummer umiddelbart efter. Husk at være så præcis og detaljeret som muligt i din klage. Giv konkrete eksempler og dokumentér din klage med relevante oplysninger, f.eks. journaludskrifter, e-mails eller vidneudsagn.
Hvad sker der herefter?
Styrelsen for Patientklager vil vurdere din klage og afgøre, om der er grundlag for at foretage en nærmere undersøgelse. Dette kan indebære indhentning af yderligere oplysninger fra den pågældende sundhedsperson eller institution. Styrelsen kan konkludere, at der ikke er grundlag for kritik, eller de kan udtale kritik af den sundhedsfaglige behandling. Kritikken offentliggøres dog ikke automatisk, men kan dog anmodes om at blive det. En klage til Styrelsen for Patientklager er ikke en erstatningssag, men kan være et vigtigt skridt i retning af at forbedre kvaliteten af den fremtidige sundhedsfaglige behandling.
Husk altid at kontakte Styrelsen for Patientklager, hvis du er utilfreds med din behandling. Det er din ret at få din sag behandlet og få din stemme hørt.
#Behandling#Patient Klage#SundhedKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.