Hvor lang tid kan man sidde i forvaring?
Forvaring har ingen fast løbetid. For lovovertrædelser med mulighed for livstid, kræver udgang efter forvaringsdom minimum 10 års afsoning, inden eventuel tilladelse kan overvejes. Dette er dog kun en udgangspunkt og afhænger af en konkret vurdering.
Forvaringstid: Hvor længe kan man sidde i forvaring?
Forvaring er en tidsubestemt straf, der anvendes for personer, der vurderes at være særligt farlige for samfundet. I modsætning til fængselsstraffe har forvaring ingen fast løbetid.
Udløbstidspunkt for forvaring
Hvornår en person, der er idømt forvaring, kan løslades, vurderes individuelt. Der er dog visse minimumsfrister, der skal være afsonet, før en løsladelse kan overvejes.
For lovovertrædelser, hvor der er mulighed for livstidsstraf, gælder følgende frister:
- Mindst 10 års afsoning, før en eventuel udgang kan overvejes.
- Mindst 15 års afsoning, før en eventuel prøveløsladelse kan overvejes.
Disse frister er kun udgangspunkter, og den konkrete vurdering af, hvornår en person kan løslades, foretages af retten på baggrund af en række faktorer, herunder:
- Personens tidligere lovovertrædelser
- Risikovurdering baseret på psykologiske og psykiatriske undersøgelser
- Personens adfærd under afsoningen
Livsfarlig kriminalitet
For personer, der har begået særligt alvorlig kriminalitet, såsom drab eller grov vold, kan retten idømme livsvarig forvaring. Dette betyder, at personen kan tilbringe resten af sit liv i forvaring, hvis der stadig vurderes at være en væsentlig fare for samfundet.
Udgangstilladelser under forvaring
Under afsoningen af en forvaringsdom kan retten i særlige tilfælde og under strenge betingelser give tilladelse til udgang. Udgangstilladelser gives typisk for at fremme den indsattes resocialisering og forberede denne til en eventuel prøveløsladelse.
Prøveløsladelse efter forvaring
Hvis retten vurderer, at en person ikke længere udgør en fare for samfundet, kan denne prøveløslades. Prøveløsladelse er betinget af, at personen overholder en række vilkår, såsom at gennemgå behandling eller holde sig fra bestemte personer eller områder.
Overvågning efter løsladelse
Efter en prøveløsladelse forbliver personen under overvågning af Kriminalforsorgen. Denne overvågning kan omfatte en række foranstaltninger, såsom tilsyn, elektronisk overvågning eller behandling.
#Forvaring#Frihedsberøvelse#VaretægtsfængslingKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.