Hvornår kan man udbetale skattefri kørselsgodtgørelse?
Arbejdsgivere kan give skattefri kørselsgodtgørelse for op til 60 dages hjem-arbejdspladskørsel inden for et år. Ved arbejde på flere lokationer kan denne grænse under specifikke omstændigheder overskrides.
Skattefri kørselsgodtgørelse: Hvornår kan din arbejdsgiver betale skattefrit?
Mange danskere bruger dagligt bilen til at komme på arbejde. For at lette byrden for medarbejdere, tilbyder mange arbejdsgivere en kørselsgodtgørelse. Men hvornår er denne godtgørelse egentlig skattefri? Svaret er mere nuanceret end man umiddelbart skulle tro.
Den gængse regel er, at en arbejdsgiver kan udbetale skattefri kørselsgodtgørelse for op til 60 dage med hjem-arbejdspladskørsel inden for et kalenderår. Dette gælder uanset afstanden og om der køres med egen bil eller en firmabil. Det vigtige er, at kørselsgodtgørelsen udelukkende dækker transporten mellem hjemmet og arbejdspladsen.
Hvad betyder “hjem-arbejdspladskørsel”?
Det er vigtigt at præcisere begrebet “hjem-arbejdspladskørsel”. Det dækker over den direkte rute mellem din bopæl og dit primære arbejdssted. Kørsel til og fra frokost eller ærinder undervejs tæller ikke med i de 60 dage. Ligeledes dækker det ikke kørsel til møder hos kunder eller andre eksterne lokationer – medmindre det er en fast del af dit arbejde, og der er tale om mere end én arbejdsplads.
Flere arbejdspladser – en mere kompleks situation:
Situationen kompliceres, når man har mere end én arbejdsplads. Hvis du fx arbejder på to forskellige lokationer, som begge er fast arbejdssted, kan du potentielt overskride de 60 dage. Det afgørende er her, at kørsel mellem de forskellige arbejdspladser også kan være omfattet af den skattefri kørselsgodtgørelse, men kun hvis der er tale om en fast og nødvendig del af dit arbejde. Dette kræver typisk en klar dokumentation fra din arbejdsgiver om behovet for at pendle mellem disse arbejdssteder. Det er altså ikke nok at sige, at du af og til arbejder på to steder. Det skal være en integreret og fast del af din arbejdsdag.
Skattefriheden forudsætter korrekt dokumentation:
For at sikre, at kørselsgodtgørelsen forbliver skattefri, er det afgørende, at både arbejdsgiver og medarbejder følger reglerne nøje. Arbejdsgiveren skal føre præcis bogføring over udbetalingerne, og det er vigtigt, at der foreligger dokumentation for, at kørselen faktisk er foretaget mellem hjem og arbejdsplads(er). Ved tvivl er det altid en god ide at kontakte SKAT for at få en præcis vurdering af den specifikke situation.
Denne artikel er ment som en vejledning og erstatter ikke professionel rådgivning fra en skatterådgiver eller SKAT. For at sikre korrekt håndtering af kørselsgodtgørelsen, anbefales det altid at kontakte de relevante instanser ved tvivlsspørgsmål.
#Kørselsgodtgørelse#Kørselsregler#Skattefri KørselKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.