Hvornår må man videregive oplysninger til pårørende?
Som læge må du dele oplysninger om en patients sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde med deres pårørende. Dette er tilladt, hvis der ikke er nogen grund til at tro, at den afdøde ville have været imod det.
Hvornår må læger videregive oplysninger om patienter til pårørende?
Som sundhedspersonale har man tavshedspligt, hvilket betyder, at man ikke må videregive personfølsomme oplysninger om patienter til tredjepart uden deres samtykke. Der er dog visse undtagelser til denne regel, herunder videregivelse af oplysninger til pårørende.
I Danmark er det tilladt for læger at videregive oplysninger om en patients sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde til deres pårørende, hvis der ikke er nogen grund til at tro, at den afdøde ville have været imod det. Dette fremgår af Sundhedslovens § 44.
Samtykke fra patienten
Hovedreglen er, at læger kun må videregive oplysninger om patienter med deres samtykke. Dette samtykke kan være udtrykkeligt (fx skriftligt eller mundtligt) eller stiltiende (fx ved at patienten selv videregiver oplysningerne til sine pårørende).
Hvis patienten er ude af stand til at give samtykke, fx på grund af bevidstløshed eller demens, kan lægen videregive oplysninger til pårørende, hvis det er i overensstemmelse med patientens sædvanlige ønsker eller værdier.
Tavshedspligt efter døden
Selvom en patient er afgået ved døden, gælder tavshedspligten stadig. Det betyder, at læger kun må videregive oplysninger om den afdøde til pårørende, hvis der ikke er nogen grund til at tro, at den afdøde ville have været imod det.
Lægen skal derfor vurdere, om den afdøde havde udtrykt eller givet udtryk for, at de ikke ønskede, at visse oplysninger skulle videregives til deres pårørende. Dette kan fx fremgå af et testamente eller en mundtlig udtalelse.
Formålet med videregivelsen
Læger må kun videregive oplysninger til pårørende, hvis formålet er at informere dem om patientens sygdomsforløb eller dødsårsag. Det er derfor ikke tilladt at videregive oplysninger for at skade eller krænke patientens eller pårørendes rettigheder.
Konsekvenser af ulovlig videregivelse
Hvis en læge ulovligt videregiver oplysninger om en patient til pårørende, kan de blive pålagt en disciplinærstraf eller politianmeldt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på reglerne om videregivelse af patientinformationer og kun at videregive oplysninger, når det er tilladt.
#Oplysninger#Pårørende#VideregivelseKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.