Hvornår skal man holde tilbage for fodgængere?

1 udsigt

Når et køretøj krydser et fortov, en gangsti, eller kører ud på kørebanen fra en privat ejendom, skal føreren altid give ubetinget vigepligt til fodgængere. Denne regel sikrer de gåendes sikkerhed i krydsningssituationer. Selvom færdselsloven (§ 37, stk.) måske indirekte antyder dette, er det essentielt, at bilister aktivt prioriterer fodgængere i disse situationer for at undgå ulykker.

Kommentar 0 kan lide

Når du skal vige for fodgængere

Trafikanter har forskellig status i færdselsloven, og fodgængere er blandt de mest sårbare. Derfor påhviler det bilisterne et særligt ansvar i bestemte situationer for at sikre fodgængernes sikkerhed.

Færdselsloven pålægger bilister ubetinget vigepligt over for fodgængere i to konkrete situationer:

  1. Når et køretøj krydser et fortov eller en gangsti:

Når du kører ud fra en parkeringsplads eller en anden privat ejendom og skal krydse et fortov eller en gangsti, skal du altid give fodgængere uhindret passage. Dette gælder også, selvom fodgængeren ikke er på selve overgangen.

  1. Når et køretøj kører ud på kørebanen fra en privat ejendom:

Ligesom ved fortov og gangstier har fodgængere også ubetinget vigepligt, når du som bilist kører ud på kørebanen fra en privat ejendom. Det betyder, at du skal vente, indtil alle fodgængere er passeret, før du må køre frem.

Det er vigtigt at bemærke, at vigepligten for fodgængere ikke ophæver bilistens ansvar for at køre forsvarligt og være opmærksom på omgivelserne. Bilister skal altid være forberedt på at kunne bremse eller undvige for at undgå at ramme fodgængere, selvom de har vigepligt.

Ved at overholde vigepligten over for fodgængere kan bilister bidrage til at skabe et tryggere trafikmiljø for alle.