Kan man bo i udlandet og få folkepension?
Dansk folkepension kan udbetales til EU/EØS-borgere, schweiziske statsborgere og deres familier, selvom de er bosat i et af disse lande. For borgere fra andre lande kan retten til folkepension afhænge af eksisterende aftaler mellem Danmark og deres hjemland. Sådanne konventioner kan lempe kravene om bopæl i Danmark for at opnå pension.
Kan man bo i udlandet og få dansk folkepension?
Dansk folkepension er en universel pension, som udbetales til alle danske statsborgere og visse andre befolkningsgrupper, der har boet i Danmark i en vis årrække. Men hvad sker der, hvis man vælger at bo i udlandet? Kan man stadigvæk få folkepension?
Svaret afhænger af, hvilket land man flytter til.
EU/EØS-lande, Schweiz og deres familier
Hvis man er EU/EØS-borger, schweizisk statsborger eller familiemedlem til en af disse, kan man få udbetalt dansk folkepension, selvom man bor i et af disse lande. Dette skyldes en EU-forordning, der sikrer fri bevægelighed for arbejdskraft og pensionister.
Andre lande
For borgere fra andre lande gælder det, at retten til dansk folkepension afhænger af, om der findes en konvention mellem Danmark og deres hjemland. Sådanne konventioner kan lempe kravene om bopæl i Danmark for at opnå pension.
Eksempelvis har Danmark indgået konventioner med følgende lande:
- Australien
- Canada
- Chile
- De Forenede Stater
- Island
- Israel
- Norge
- Sydkorea
- Uruguay
Bopælskrav
Generelt gælder det, at man for at opnå dansk folkepension skal have boet i Danmark i mindst 33 år. Dog kan bopælskravet lempes eller bortfalde helt, hvis man er fra et land, som Danmark har indgået en konvention med.
Ansøgning
Hvis man bor i udlandet og ønsker at søge om dansk folkepension, skal man kontakte Udbetaling Danmark. Man skal være opmærksom på, at behandlingstiden kan være længere for ansøgere, der bor i udlandet.
Konklusion
Om man kan få dansk folkepension, mens man bor i udlandet, afhænger af hvilket land man flytter til og om der er indgået en konvention mellem Danmark og dette land. Det er derfor vigtigt at undersøge reglerne inden man flytter, så man er klar over sine rettigheder og muligheder.
#Folkepension#Pension#UdlandetKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.