Kan man få kørselsfradrag til og fra skole?
Kørsel til skole: Kan du få fradrag? En guide til myterne og virkeligheden
Mange studerende og elever bruger tid og penge på transport til og fra skole. Spørgsmålet om kørselsfradrag dukker derfor ofte op – kan man egentlig få fradrag for disse udgifter? Svaret er desværre ikke et simpelt ja eller nej, og afhænger af flere faktorer. Myter og misforståelser florerer, så lad os kaste lys over situationen.
For det første: Studie og SU. En almindelig misforståelse er, at man kan få kørselsfradrag, hvis man studerer. Dette er generelt forkert. Kørselsfradrag er forbundet med indkomst, og SU betragtes ikke som lønindkomst, men som en støtteordning. Derfor er det ikke muligt at fratrække udgifter til transport i forbindelse med SU-finansieret uddannelse.
For det andet: Erhvervsuddannelser og praktik. Situationen er anderledes for elever på erhvervsuddannelser (EU) eller elever i praktikforløb. Her kan der være mulighed for fradrag, men det kræver, at transporten er direkte relateret til en lønnet del af uddannelsen. Eksempelvis, hvis en elev i praktik får løn, og transporten til og fra praktikpladsen er en nødvendighed for at udføre arbejdet, kan der være mulighed for fradrag. Dette er dog en kompleks vurdering, der afhænger af den individuelle situation og skal dokumenteres grundigt overfor SKAT. Kvitteringer for transport samt en erklæring fra praktikpladsen kan være nødvendige.
For det tredje: Gymnasium og andre videregående uddannelser. For elever på gymnasium, hf, eller andre lignende uddannelser, gælder samme princip som for SU-modtagere: ingen kørselsfradrag, da der ikke er tale om lønindkomst.
Hvad kan du gøre i stedet? Selv om kørselsfradrag ikke er en mulighed i de fleste tilfælde af transport til uddannelse, kan der være andre muligheder for at spare penge. Overvej følgende:
- Offentlig transport: Ofte er det billigere at bruge bus, tog eller metro end at køre i bil.
- Samkørsel: Organiser samkørsel med klassekammerater for at mindske transportudgifterne.
- Cykel: Hvis afstanden tillader det, kan cykling være en både sund og økonomisk løsning.
- Søg om støtte: Undersøg om der findes lokale støtteordninger eller tilskud, der kan hjælpe med transportudgifterne.
Konklusion: Muligheden for at få kørselsfradrag i forbindelse med transport til uddannelse er begrænset og afhænger i høj grad af, om transporten er direkte forbundet med lønnet arbejde. For de fleste studerende og elever på ikke-erhvervsuddannelser er kørselsfradrag desværre ikke en mulighed. I stedet bør fokus ligge på at finde mere økonomiske og effektive transportløsninger. Husk altid at tjekke SKAT’s hjemmeside for de seneste retningslinjer og regler.
#Fradrag#Kørselsfradrag#SkolekørselKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.