Kan man komme i fængsel på grund af gæld?

7 udsigt

Gældsfængsel eksisterer ikke i Danmark. Misligholdt gæld kan ikke føre til fængsling. Kun Gældsstyrelsen kan inddrive gæld via lønindeholdelse. Kreditorer har ingen ret til at beslaglægge ejendele i dit hjem.

Kommentar 0 kan lide

Gældsfængsel er en myte: Du ryger ikke i spjældet for ubetalte regninger

Frygten for at havne bag tremmer på grund af gæld er en ubegrundet angst for mange danskere. Forestillingen om et dystert gælds-fængsel, hvor skyldnere afsoner deres økonomiske synder, er heldigvis ren fiktion i dagens Danmark. Lad os slå det fast med syvtommersøm: du kan ikke komme i fængsel på grund af gæld.

Selvom rykkersedlerne hober sig op, og inkassobrev truer med alverdens repressalier, er fængsling simpelthen ikke en del af ligningen. Det danske retssystem opererer ud fra princippet om, at økonomiske problemer skal løses med økonomiske midler, ikke med frihedsberøvelse.

Det er udelukkende Gældsstyrelsen, der har beføjelse til at inddrive gæld via lønindeholdelse. Denne proces er reguleret og sikrer, at skyldneren stadig har midler til at opretholde et basalt levegrundlag. Private kreditorer, uanset hvor aggressive deres metoder måtte være, har ingen ret til at beslaglægge dine ejendele i dit hjem. De kan ikke bare troppe op og tømme din lejlighed for møbler og elektronik. Det er ulovligt.

Det er vigtigt at skelne mellem gæld og bedrageri. Hvis man bevidst og systematisk har pådraget sig gæld med henblik på at snyde kreditorer, kan det falde ind under straffeloven. I sådanne tilfælde er det ikke selve gælden, men den kriminelle handling – bedrageriet – der kan føre til straf, herunder potentielt fængsel.

Oplever du pres fra kreditorer, er det afgørende at bevare roen og søge hjælp. Kommunens gældsrådgivning tilbyder gratis og uvildig rådgivning til borgere i økonomiske vanskeligheder. De kan hjælpe dig med at navigere i det komplekse gældssystem og udarbejde en realistisk plan for tilbagebetaling. At ignorere problemet gør det kun værre. Vær proaktiv og tag kontakt til gældsrådgivningen – det er første skridt mod en gældfri fremtid. Husk: du er ikke alene, og der er hjælp at hente.