Kan man læse afdødes journal?

1 udsigt

Efter dødsfaldet kan de nærmeste pårørende få oplysninger om sygdomsforløbet, dødsårsagen og dødsmåden. De har dog ikke automatisk ret til at se hele journalen, da tavshedspligten fortsat gælder.

Kommentar 0 kan lide

Adgang til afdødes journaler

Efter en persons død kan de nærmeste pårørende få indsigt i personens sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde. Denne information kan være vigtig for at forstå dødsfaldet og træffe informerede beslutninger om eventuelle fremtidige sundhedsmæssige anliggender.

Tavshedspligtens betydning

Selvom de pårørende har ret til informationer om dødsfaldet, har sundhedspersonale stadig tavshedspligt om oplysninger, der er indhentet under patientens behandling. Dette betyder, at de nærmeste pårørende ikke automatisk har ret til at se hele afdødes journal.

Adgang til dele af journalen

De nærmeste pårørende kan anmode om at få udleveret dele af afdødes journal, såsom epikrisen (et resumé af patientens sygdomsforløb og behandling), dødsattesten og eventuelle obduktionsrapporter. Sundhedspersonalet vil vurdere, hvilke oplysninger der kan udleveres uden at bryde tavshedspligten.

Betingelser for udlevering

Udlevering af dele af afdødes journal er betinget af, at de nærmeste pårørende kan dokumentere deres relation til afdøde og at de har et legitimt formål med at få adgang til oplysningerne. Formålet skal være relateret til dødsfaldet, såsom at forstå dødsårsagen eller at træffe beslutninger om fremtidig sundhedspleje for andre familiemedlemmer.

Procedure for at få adgang

For at få adgang til dele af afdødes journal skal de nærmeste pårørende kontakte det hospitalsafsnit eller den lægepraksis, hvor afdøde blev behandlet. De skal fremlægge dokumentation for deres relation til afdøde og forklare formålet med deres anmodning. Herefter vil sundhedspersonalet vurdere, hvilke oplysninger der kan udleveres.

Vigtigt at huske

Det er vigtigt at huske, at tavshedspligten fortsat gælder efter en persons død. De nærmeste pårørende har derfor ikke automatisk ret til at få adgang til hele afdødes journal, men kun til de oplysninger, der er nødvendige for at forstå dødsfaldet og træffe informerede beslutninger om fremtidige sundhedsmæssige anliggender.