Kan man selv klage til Ankestyrelsen?

0 udsigt

Før du kan klage til Ankestyrelsen, skal den myndighed, der har truffet afgørelsen, genvurdere din sag. Du kan ikke klage direkte til Ankestyrelsen, men skal først kontakte den pågældende myndighed. Hvis du ikke har modtaget en klagevejledning, skal du også kontakte myndigheden.

Kommentar 0 kan lide

Kan du selv klage til Ankestyrelsen? Nej, men sådan gør du!

Mange danskere oplever at skulle klage over en afgørelse truffet af en offentlig myndighed. Det kan være alt fra en afvisning af en social ydelse til en afgørelse fra en kommune om byggeri. En almindelig misforståelse er, at man kan klage direkte til Ankestyrelsen. Det kan man ikke. Ankestyrelsen er nemlig ikke en førsteinstans, men en appelinstans. Det betyder, at du skal igennem en række trin, før du overhovedet kan komme til at indbringe din sag for Ankestyrelsen.

Først til den relevante myndighed:

Dit første skridt er altid at kontakte den myndighed, der har truffet den afgørelse, du er utilfreds med. De har en pligt til at behandle din klage, og de skal genvurdere din sag på baggrund af dine indsigelser. De fleste myndigheder har en klagevejledning, som du kan finde på deres hjemmeside eller få tilsendt. Denne vejledning beskriver, hvordan du klager, hvilken dokumentation du skal vedlægge, og hvilken frist der gælder for din klage.

Hvad hvis du ikke har en klagevejledning?

Hvis du ikke kan finde en klagevejledning, eller hvis du er i tvivl om, hvordan du skal fremsætte din klage, skal du kontakte myndigheden direkte. Ring til dem, skriv en mail, eller besøg dem personligt. Spørg efter hjælp til at formulere din klage og få oplyst, hvilke procedurer du skal følge. Det er vigtigt at huske, at en velformuleret og veldokumenteret klage øger dine chancer for at få din sag genvurderet til din fordel.

Efter genvurderingen:

Efter at myndigheden har genvurderet din sag, vil de give dig besked på deres afgørelse. Hvis du stadig er utilfreds, kan du overveje, om du kan klage til Ankestyrelsen. Det er ikke alle afgørelser, der kan indbringes for Ankestyrelsen. Du skal undersøge, om der findes en klagemulighed til Ankestyrelsen, og om din sag opfylder de nødvendige kriterier. Dette er ofte angivet i den afgørelse du modtager fra myndigheden.

Konklusion:

At klage til Ankestyrelsen er en vigtig rettighed, men det er en proces, der kræver, at du først har afsluttet en klageproces hos den oprindelige myndighed. Spring ikke dette trin over. Kontakt altid den myndighed, der har truffet afgørelsen, først, og husk at følge deres klagevejledning eller søge assistance hos dem, hvis du er usikker på processen. Kun når du har udtømt denne mulighed, kan du eventuelt gå videre til Ankestyrelsen.