Kan min chef tvinge mig på arbejde?

2 udsigt

Din arbejdsgivers ledelsesret giver dem generelt mulighed for at kræve overarbejde. Hvorvidt du kan sige nej, afhænger af din specifikke situation. Det inkluderer din kontrakt, overenskomst og grunden til overarbejdet. Hvis overarbejdet er urimeligt eller strider mod din aftale, kan du have ret til at afvise det. Søg rådgivning for en præcis vurdering.

Kommentar 0 kan lide

Kan min chef tvinge mig på arbejde?

Som lønmodtager skal man være opmærksom på sin arbejdsgivers ledelsesret, som giver arbejdsgiveren mulighed for at pålægge sine medarbejdere overarbejde. Men i visse situationer har man som medarbejder også ret til at sige nej til overarbejde.

Hvornår kan man sige nej til overarbejde?

Om man kan sige nej til overarbejde afhænger af flere faktorer:

  • Kontrakten: Hvis din kontrakt indeholder en bestemmelse om overarbejde, er du forpligtet til at udføre overarbejde inden for de aftalte grænser.
  • Overenskomst: Hvis du er omfattet af en overenskomst, kan der være regler for overarbejde, som du skal følge.
  • Grunden til overarbejdet: Hvis overarbejdet er urimeligt eller strider mod din aftale, kan du have ret til at afvise det. Eksempelvis hvis overarbejdet vil forhindre dig i at opfylde dine familiemæssige forpligtelser eller vil gå ud over dine fysiske eller mentale helbred.

Urimeligt overarbejde

Urimeligt overarbejde er overarbejde, der:

  • Krænker dine aftalte arbejdstider
  • Overbelaster dig fysisk eller mentalt
  • Hindrer dig i at opfylde dine familiemæssige forpligtelser
  • Forhindrer dig i at få tilstrækkelig hvile

Hvad gør jeg, hvis jeg vil sige nej til overarbejde?

Hvis du ønsker at sige nej til overarbejde, er det vigtigt at gøre det på en professionel og respektfuld måde. Fortæl din chef, at du ikke kan udføre overarbejdet, og forklar din begrundelse. Vær forberedt på at diskutere alternative løsninger, hvis det er muligt.

Få råd og vejledning

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan sige nej til overarbejde, anbefales det at søge råd og vejledning hos din fagforening, en arbejdsmarkedsadvokat eller Arbejdstilsynet. De kan vejlede dig om dine rettigheder og hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning.