Hvor meget kostede Storebælt at lave?
Storebæltsforbindelsen kostede oprindeligt 26,5 milliarder kroner, svarende til ca. 38,1 milliarder i nutidskroner. Indtægterne fra vejtrafik har siden oversteget 53 milliarder, mens togtrafikken har bidraget med yderligere 13 milliarder.
Storebæltsbroen: En milliardregning med positiv bundlinje
Storebæltsforbindelsen, et ikonisk dansk ingeniørprojekt, står som et monument over både ambition og økonomisk kalkulation. Men hvor meget kostede det egentlig at realisere denne ambitiøse vision, der forbinder Sjælland og Fyn? Svaret er komplekst og afhænger af, hvordan man regner.
Den oprindelige prislapp på Storebæltsforbindelsen landede på 26,5 milliarder kroner. Et svimlende beløb, der dengang (projektet blev afsluttet i 1997) repræsenterede en betydelig investering i dansk infrastruktur. Men inflationen siden da har naturligt nok påvirket værdien af disse kroner. Justeret for inflation svarer de 26,5 milliarder fra 1997 til ca. 38,1 milliarder kroner i nutidskroner. Dette tal giver et mere retvisende billede af projektets omkostninger i forhold til dagens økonomi.
Men at fokusere udelukkende på udgifterne giver et ufuldstændigt billede af Storebæltsforbindelsens økonomiske succes. Siden åbningen har forbindelsen genereret en betydelig indtægt gennem vejafgifter og togtrafik. Indtægterne fra vejtrafikken alene har oversteget den imponerende sum af 53 milliarder kroner. Tilføjer man indtægterne fra togtrafikken på 13 milliarder kroner, ses det tydeligt, at Storebæltsforbindelsen langt fra har været en ren økonomisk byrde. Faktisk har indtægterne langt oversteget de oprindelige anlægsomkostninger – selv når man tager højde for inflationen.
Det er dog værd at huske, at dette kun er et overordnet økonomisk regnestykke. Det tager ikke højde for en række andre faktorer, såsom driftsomkostninger, vedligeholdelse, potentielle uforudsete udgifter under projektets udførelse, og de samfundsmæssige omkostninger ved at bygge en så stor infrastruktur. En dyberegående økonomisk analyse ville også medtage en vurdering af de indirekte økonomiske gevinster som f.eks. øget handel og transport effektivitet.
Til trods for de komplekse beregninger, er det dog tydeligt, at Storebæltsforbindelsen, selv efter at have justeret for inflationen og medtaget diverse omkostninger, har vist sig at være en rentabel investering for Danmark. Den står som et tegn på landets ambitioner og evne til at gennemføre store infrastrukturprojekter, der har haft en mærkbar positiv indflydelse på den danske økonomi og samfund.
#Byggeri#Pris#StorebæltKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.