Hvor meget tøj køber danskere om året?

3 udsigt

Danskerne anskaffer sig årligt omkring 40 kg tøj og tekstiler per person, en mængde der belaster klimaet. Denne stigende forbrugstrend er bekymrende, ifølge klimaekspert Charlotte Louise Jensen fra Concito.

Kommentar 0 kan lide

Den danske tekstil-tsunami: 40 kilo tøj om året – en bæredygtigheds-bombe?

Danskerne elsker tøj. Det er en kendsgerning, der afspejles i vores klædeskabe, genbrugsbutikker og – desværre – også i den voksende bunke af tekstilaffald. Nye tal viser, at hver dansker i gennemsnit køber og anskaffer sig omkring 40 kilo tøj og tekstiler årligt. Det er et tal, der burde give anledning til alvorlig bekymring, mener klimaekspert Charlotte Louise Jensen fra Concito.

40 kilo tøj. Forestil dig det. Det svarer til vægten af en gennemsnitlig voksen person. Det er en tøj-tsunami, der ikke kun fylder vores hjem, men også belaster klimaet betydeligt. Produktion, transport og bortskaffelse af tekstiler kræver enorme mængder energi, vand og ressourcer, og udleder store mængder drivhusgasser. Den hurtige omskiftning af modetrends og den stigende tilgængelighed af billig fast fashion bidrager til denne eksplosive vækst i tekstilforbruget.

Men problemet går ud over klimapåvirkningen. Den enorme mængde tekstilaffald, som følger i kølvandet på vores shoppingvaner, ender ofte på lossepladser eller forbrændes, hvor det frigiver skadelige stoffer. Genbrug af tøj er stigende, men langt fra nok til at kompensere for det store forbrug. Vi står over for en betydelig udfordring, hvor bæredygtighed i tekstilindustrien skal gå hånd i hånd med et ændret forbrugsmønster.

Charlotte Louise Jensen fra Concito fremhæver, at løsningen ikke kun ligger hos producenten, men også hos den enkelte forbruger. “Vi skal stille spørgsmålstegn ved vores forbrug,” siger hun. “Køb mindre, køb bedre kvalitet, og vær opmærksom på materialerne. At vælge genbrug, leje eller bytte tøj er også gode alternativer, der bidrager til en mere bæredygtig fremtid.”

Udfordringen kræver en bred tilgang. Udover ændret forbrugeradfærd er der behov for innovative løsninger inden for genbrug og genanvendelse af tekstiler. Industrien skal udvikle mere bæredygtige produktionsprocesser, og der skal investeres i forskning og udvikling af nye, klimavenlige materialer. Den danske 40-kilos tekstil-tsunami kræver en kollektiv indsats, hvis vi ønsker at mindske den negative miljøpåvirkning og skabe en mere bæredygtig tekstilkultur.