Kan man blive snottet af træk?

6 udsigt

Nej, træk i sig selv forårsager ikke forkølelse. Forkølelse skyldes virusinfektioner. At sidde i træk kan dog potentielt nedkøle kroppen, og et svækket immunforsvar kan øge risikoen for at blive smittet, hvis man allerede er udsat for virus.

Kommentar 0 kan lide

Myten om træk og snotnæser: Kulde, virus og kroppens forsvar

Kan man blive forkølet af at sidde i træk? Det er et spørgsmål, der har floreret i generationer, og svaret er mere nuanceret end et simpelt ja eller nej. Selve trækken, altså den kølige luftstrøm, forårsager ikke forkølelse. Forkølelse, eller rhinovirusinfektion som det retteligt hedder, skyldes en virus – ikke kulde i sig selv. Men hvorfor hænger myten så stædigt ved?

Forklaringen ligger i en kompleks sammenhæng mellem kroppens temperaturregulering, immunforsvar og virus. Når vi udsættes for kulde, herunder træk, bruger kroppen energi på at opretholde sin kernetemperatur. Denne proces kan midlertidigt påvirke immunforsvaret, der skal arbejde hårdere for at holde kroppens indre miljø stabilt. Forestil dig det som at omdirigere ressourcer fra forsvarsværket til varmeanlægget.

Dette betyder dog ikke, at træk direkte forårsager forkølelse. Hvis du ikke er udsat for virus, vil du ikke blive syg, uanset hvor meget du sidder i træk. Det er først når virus er til stede, at det potentielt svækkede immunforsvar kan spille en rolle. Trækken skaber altså ikke virus, men den kan skabe et mere gunstigt miljø for virus, der allerede er til stede, at få fodfæste.

Tænk på det som en fodboldkamp: Din krop er hjemmeholdet (immunforsvaret), og virus er udeholdet. Trækken er ikke en ekstra spiller på udeholdet, men den kan midlertidigt slukke for stadionlyset og gøre det sværere for hjemmeholdet at se bolden. Udeholdet (virus) har stadig samme antal spillere, men har nu en lille fordel.

Derfor er det vigtigt at huske på at god hygiejne, som hyppig håndvask, er den mest effektive måde at undgå forkølelse på. At undgå træk kan være med til at opretholde kroppens optimale temperatur og dermed støtte immunforsvaret, men det er ikke en garanti mod snotnæser. Så næste gang du føler et koldt pust, så husk: Det er ikke trækken i sig selv, der gør dig syg, men virus, der udnytter en eventuel svækkelse.