Hvad er hovedferieperioden?

4 udsigt

Hovedferieperioden strækker sig fra 1. maj til 30. september. I denne periode har medarbejderen krav på at afholde mindst tre ugers sammenhængende ferie. Denne sammenhængende ferie på tre uger, der holdes inden for perioden, betegnes som hovedferien. Formålet er at sikre medarbejderen en længere, samlet pause i den mest eftertragtede ferietid.

Kommentar 0 kan lide

Hovedferieperioden: Din ret til tre ugers sommerro

For mange danskere er sommeren synonym med ferie, afslapning og tid med familien. Loven understøtter denne forestilling ved at definere en såkaldt “hovedferieperiode”, der sikrer, at du har mulighed for at nyde en længere pause i netop denne tid.

Hvad er hovedferieperioden?

Kort sagt, er hovedferieperioden den periode, der løber fra 1. maj til 30. september. Inden for disse måneder har du som medarbejder krav på at kunne afholde mindst tre ugers sammenhængende ferie. Disse tre uger er det, der betegnes som “hovedferien”.

Hvorfor en hovedferieperiode?

Formålet med at definere en hovedferieperiode er ganske enkelt at sikre dig en længere, uforstyrret ferie i den del af året, hvor mange gerne vil holde ferie. Det handler om at give dig mulighed for at:

  • Koble af fra arbejdet: En længere, sammenhængende ferie giver dig tid til at slippe arbejdsrelaterede tanker og lade batterierne fuldt op.
  • Nyde sommeren: Hovedferieperioden falder sammen med de varmere måneder, hvilket giver dig mulighed for at nyde det gode vejr og tage på sommeraktiviteter.
  • Tilbringe tid med familie og venner: Mange har børn, der holder sommerferie, og hovedferieperioden giver dig mulighed for at tilbringe tid med dem.
  • Planlægge din ferie i god tid: Reglerne omkring hovedferieperioden giver både dig og din arbejdsgiver en klar ramme for at planlægge ferien i god tid.

Hvad betyder det for dig?

Det betyder, at din arbejdsgiver er forpligtet til at tilbyde dig muligheden for at afholde din hovedferie – de tre ugers sammenhængende ferie – inden for perioden 1. maj til 30. september. Selvom du selvfølgelig skal tage hensyn til arbejdspladsens behov, har du altså en stærk ret til at vælge, hvornår du vil afholde din hovedferie inden for denne periode.

Husk at kommunikere med din arbejdsgiver

Det er altid en god idé at tale med din arbejdsgiver om dine ferieønsker i god tid. På den måde kan I sammen finde en løsning, der både passer ind i din planlægning og sikrer, at arbejdspladsen kan fungere optimalt. God kommunikation er nøglen til en god og velfortjent hovedferie!