Hvad sker der med 6. ferieuge, hvis den ikke afholdes?

1 udsigt

Aftaler du ikke andet med din arbejdsgiver inden 1. oktober, overføres din 6. ferieuge i det kommunale og regionale område automatisk til det næste ferieår. Du kan dog vælge at få den udbetalt.

Kommentar 0 kan lide

Den 6. ferieuge: Brug den eller mist den (måske ikke helt alligevel)

Den 6. ferieuge er en værdifuld gevinst for mange ansatte i det offentlige, men hvad sker der egentlig, hvis du ikke når at afholde den inden ferieårets udløb? Svaret er lidt mere nuanceret end blot et “så mister du den”. Mens reglerne for den almindelige ferie er relativt klare, er der specifikke bestemmelser for den 6. ferieuge, især indenfor kommuner og regioner.

For ansatte under de kommunale og regionale overenskomster gælder en særlig regel: Hvis du ikke har lavet en aftale med din arbejdsgiver om afholdelse eller udbetaling inden 1. oktober, overføres den 6. ferieuge automatisk til det næste ferieår. Det giver dig altså en ekstra chance for at nyde den velfortjente ferie senere.

Denne automatiske overførsel er en vigtig forskel fra den almindelige ferie, hvor du skal have en aktiv aftale med din arbejdsgiver for at overføre feriedage. Det giver en større fleksibilitet for ansatte i kommuner og regioner, da det fjerner behovet for at huske at lave en aftale inden ferieårets udløb.

Men hvad hvis du ikke ønsker at overføre den 6. ferieuge? Her har du stadig mulighed for at få den udbetalt. Det kræver dog, at du aktivt meddeler din arbejdsgiver dette inden 1. oktober. Det er vigtigt at være opmærksom på denne deadline, da du ellers risikerer, at ferien automatisk overføres.

Det er værd at bemærke, at disse regler specifikt gælder for det kommunale og regionale område. Hvis du er ansat i staten eller det private, kan andre regler være gældende. Tjek derfor altid din overenskomst eller ansættelseskontrakt for at være sikker på, hvad der gælder for dig.

At have styr på reglerne for den 6. ferieuge kan betyde forskellen mellem en ekstra uges ferie eller en udbetaling. Husk derfor deadline den 1. oktober og tag en aktiv beslutning om, hvad du vil gøre med din 6. ferieuge. En god dialog med din arbejdsgiver er altid anbefalet for at sikre, at I er enige om håndteringen af din ferie. Så kan du nyde din ferie med ro i sindet, velvidende at du har fået mest muligt ud af dine rettigheder.