Hvordan går man til læge i udlandet?

1 udsigt

Planlæg din lægerejse grundigt. Med et blåt EU-sygesikringskort får du dækning for nødvendig behandling i offentlige sundhedssystemer i EU, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. For specialiseret eller eksperimentel behandling, undersøg muligheder og dækning på forhånd.

Kommentar 0 kan lide

Syg på ferien? Sådan navigerer du sundhedssystemet i udlandet

At blive syg eller komme til skade på ferien er en ubehagelig oplevelse, der kan sætte en stopper for selv den bedste planlægning. Heldigvis findes der hjælp at hente, selvom du befinder dig langt hjemmefra. Nøglen til en gnidningsfri oplevelse ligger i grundig forberedelse og forståelse af de lokale sundhedssystemer.

Dit blå EU-sygesikringskort er din bedste ven, når du rejser inden for EU, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Kortet giver dig adgang til nødvendig lægehjælp inden for det offentlige sundhedssystem på samme vilkår som landets egne borgere. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at behandlingen er gratis. Du kan stadig blive pålagt at betale en egenbetaling, afhængigt af det land du besøger. Undersøg derfor altid på forhånd, hvilke regler der gælder i din destinationsland. Information om dette kan findes på Borger.dk eller hos din region.

Husk, at det blå EU-sygesikringskort primært dækker nødvendig behandling. Det vil sige behandling, der ikke kan vente til du er hjemme igen. Planlagt behandling, såsom specialistundersøgelser eller operationer, er typisk ikke dækket. Ønsker du specialiseret eller eksperimentel behandling i udlandet, skal du søge om forhåndsgodkendelse hos din region, inden du rejser. Dette er vigtigt for at undgå ubehagelige økonomiske overraskelser.

Udover det blå EU-sygesikringskort anbefales det altid at tegne en privat rejseforsikring. En rejseforsikring kan dække udgifter, som ikke er dækket af det blå kort, såsom hjemtransport ved sygdom eller ulykke, privat lægehjælp, tabt bagage og afbestilling af rejsen.

Her er en tjekliste til din lægerejse i udlandet:

  • Bestil det blå EU-sygesikringskort i god tid. Det kan tage op til 10 dage at få kortet.
  • Undersøg sundhedssystemet i dit destinationsland. Hvor ligger nærmeste læge eller hospital? Hvad er egenbetalingen? Hvordan kontakter du en læge?
  • Tegn en privat rejseforsikring. Dette giver dig ekstra tryghed og dækker udgifter, som ikke er dækket af det blå kort.
  • Medbring en liste over dine medicinske informationer. Dette inkluderer allergier, kroniske sygdomme og den medicin du tager. Oversæt gerne listen til engelsk eller det lokale sprog.
  • Gem kontaktoplysninger på din læge og pårørende. Dette kan være nyttigt i en nødsituation.
  • Download en oversættelses-app. Dette kan hjælpe dig med at kommunikere med læger og andet sundhedspersonale, hvis du ikke taler det lokale sprog.

Ved at følge disse råd kan du minimere risikoen for ubehagelige overraskelser og nyde din ferie med ro i sindet, velvidende at du er godt forberedt, hvis uheldet skulle være ude.