Hvad er kriterierne for udeboende SU?

0 udsigt

For at få SU som udeboende skal du ikke bo hos dine forældre, og din folkeregisteradresse må ikke være den samme som en eller begge forældres. Boer du på kostskole eller lignende, betragtes du som udeboende, uanset din folkeregisteradresse.

Kommentar 0 kan lide

Frigjort fra reden? Tjek om du opfylder kriterierne for udeboende SU

SU er en uværderlig hjælpende hånd for mange studerende, og satsen for udeboende er markant højere end for hjemmeboende. Men hvornår er man egentlig udeboende i SU-sammenhæng? Det kan være lidt mere nuanceret end blot at have sin egen lejlighed. Lad os dykke ned i kriterierne.

Det mest grundlæggende kriterium for at modtage udeboende SU er selvstændig bopæl, adskilt fra dine forældre. Dette betyder konkret, at din folkeregisteradresse skal være forskellig fra en eller begge dine forældres adresse. Det er ikke nok blot at leje et værelse i forældrenes hus, selvom du betaler husleje og laver din egen mad. Din officielle adresse skal være et andet sted.

Der findes dog en undtagelse til denne regel: kostskoler og lignende institutioner. Selvom din folkeregisteradresse på en kostskole teknisk set kan være den samme som dine forældres (hvis de f.eks. står som værger), betragtes du i SU-sammenhæng som udeboende. Dette gælder også for andre institutioner med tilsvarende karakter, eksempelvis døgninstitutioner eller visse efterskoler med tilknyttet ungdomsuddannelse.

Hvad definerer “lignende institutioner”? Det er vigtigt at understrege, at det ikke er alle former for fællesboliger, der kvalificerer til udeboende SU. Et kollegium eller en delelejlighed, hvor du deler køkken og bad, opfylder ikke automatisk kriterierne for “lignende institutioner”. Det afgørende er institutionens karakter og formål, og om den tilbyder et samlet ophold med kost og logi i en struktureret ramme. Er du i tvivl, bør du kontakte SU-styrelsen for at få afklaret din situation.

Vigtigt at huske: At opfylde adressekriteriet er ikke det eneste krav for at få SU. Du skal også opfylde andre generelle betingelser, såsom at være tilmeldt en godkendt uddannelse og have dansk statsborgerskab eller opfylde betingelserne for at få SU som udenlandsk statsborger.

At navigere i SU-systemet kan være en jungle. Husk, at SU-styrelsen altid er den bedste kilde til præcis og opdateret information. Tøv ikke med at kontakte dem, hvis du har spørgsmål eller er usikker på din situation. De kan hjælpe dig med at forstå reglerne og sikre, at du får den SU, du er berettiget til.