Hvor længe skal man have boet i Danmark for at få SU?

0 udsigt

For at få SU skal du have boet i Danmark i mindst to år uafbrudt inden studiestart. Dette kræver samtidig mindst 30 timers ugentligt erhvervsarbejde i denne periode.

Kommentar 0 kan lide

SU og bopælskrav: To år er ikke altid nok

Mange tror fejlagtigt, at blot to års uafbrudt ophold i Danmark er nok til at kvalificere sig til SU. Sandheden er mere nuanceret og afhænger af flere faktorer end blot længden af dit ophold. Mens to år med mindst 30 timers ugentligt arbejde kan være en vej til SU, er det ikke den eneste, og det er ikke engang garanteret at være nok i sig selv.

Den gængse opfattelse af “to-års reglen” stammer fra reglerne for EU/EØS-borgere og schweiziske statsborgere, der ønsker SU. For denne gruppe gælder det, at de skal have boet i Danmark i minimum to år forud for studiestart og i den periode have arbejdet mindst 30 timer om ugen. Dette arbejde skal være omfattet af dansk social sikring, hvilket betyder, at det skal være registreret og beskattet i Danmark. Selvstændig virksomhed kan også tælle med, men det er vigtigt at kunne dokumentere arbejdstimerne og indkomsten.

Men selv hvis man opfylder disse krav, er det ingen garanti for SU. SU-styrelsen foretager en individuel vurdering i hver enkelt sag, og der kan være andre faktorer, der spiller ind, såsom formålet med opholdet i Danmark. Hvis SU-styrelsen vurderer, at formålet primært har været at opnå ret til SU, kan ansøgningen blive afvist, selvom to-års reglen og arbejdskravet er opfyldt.

For nordiske statsborgere er reglerne anderledes. De har generelt ret til SU på lige fod med danske statsborgere, uden krav om forudgående ophold eller beskæftigelse.

Uden for EU/EØS, Schweiz og Norden er reglerne endnu mere komplekse. Her afhænger retten til SU af opholdstilladelsens type og formålet med opholdet. I nogle tilfælde kan man få SU, mens det i andre er udelukket.

Kort sagt: To år med 30 timers ugentligt arbejde er et centralt kriterium for EU/EØS-borgere og schweiziske statsborgere, der søger SU. Men det er ikke den eneste faktor, og det garanterer ikke retten til SU. For andre nationaliteter gælder andre regler. Det er derfor afgørende at undersøge de specifikke krav, der gælder for din situation, på SU-styrelsens hjemmeside eller ved at kontakte dem direkte. Dermed undgår du misforståelser og kan få klarhed over dine muligheder for SU.