Hvad definerer en måned?

5 udsigt

En måneds længde afhænger af, hvordan man definerer Månens omløb om Jorden. Astronomien skelner mellem forskellige måder at beregne dette på, f.eks. siderisk, tropisk, drakonitisk, anomalistisk og synodisk omløbstid, hvilket giver varierende månedslængder.

Kommentar 0 kan lide

Hvad definerer en måned?

Begrebet “måned” kan referere til flere forskellige tidsperioder, alt efter konteksten og det anvendte definitionssystem. I astronomien skelnes der mellem forskellige typer af månecyklusser, som giver forskellige længder på en måned:

  • Siderisk måned: Tiden det tager for Månen at vende tilbage til samme position i forhold til stjernerne (ca. 27,32 dage).

  • Tropisk måned: Tiden det tager for Månen at vende tilbage til samme position i forhold til forårspunktet (ca. 27,32 dage).

  • Drakonitisk måned: Tiden det tager for Månen at vende tilbage til samme opstigende knude (skæringspunktet mellem Månens bane og ekliptika) (ca. 27,21 dage).

  • Anomalistisk måned: Tiden det tager for Månen at vende tilbage til samme perigee (det punkt på Månens bane, hvor den er tættest på Jorden) (ca. 27,55 dage).

  • Synodisk måned: Tiden mellem to på hinanden følgende nymåner (ca. 29,53 dage).

Den synodiske måned er den mest almindeligt anvendte definition af en måned, da den svarer til den tid, der går mellem to fuldmåner eller to nymåner. Denne periode er også kendt som en lunation.

I hverdagssprog bruges ordet “måned” typisk til at referere til en kalendermåned, som er en kunstig opdeling af året i 12 tidsperioder med forskellig længde (28, 29, 30 eller 31 dage). Disse kalendermåneder svarer ikke nødvendigvis til nogen astronomisk månecyklus.