Hvad sker der i kroppen, når man tager antibiotika?

0 udsigt

Antibiotika bekæmper bakterielle infektioner ved at forhindre bakteriernes vækst og deling. De angriber eksempelvis bakteriecellevæggen under celledeling, men er virkningsløse mod virusinfektioner.

Kommentar 0 kan lide

Hvad sker der i kroppen, når man tager antibiotika?

Antibiotika er kraftfulde lægemidler, der bruges til at bekæmpe bakterielle infektioner. De virker ved at forstyrre bakteriernes vækst og deling, hvilket forhindrer infektionen i at sprede sig.

Antibiotika angriber forskellige komponenter i bakterieceller, herunder:

Cellevægge: Penicillin og andre antibiotika målretter sig mod bakterielle cellevægge. De forhindrer cellerne i at bygge nye cellevægge, hvilket svækker dem og gør dem modtagelige for at blive dræbt af immunsystemet.

Proteinsyntese: Makrolider og tetracykliner hæmmer proteinsyntese i bakterier. Proteiner er essentielle for bakteriers vækst og overlevelse, så dette kan forhindre dem i at formere sig.

DNA-replikation: Kinoloner og rifampicin virker ved at blokere bakteriernes evne til at kopiere deres DNA. DNA-replikation er afgørende for bakterievækst og -deling, så ved at forhindre det kan antibiotika dræbe bakterierne.

Når du tager antibiotika, absorberes de i blodbanen og distribueres til forskellige dele af kroppen. De koncentreres i områder, hvor der er bakterielle infektioner, og målretter bakterierne der.

Antibiotika kan have en række bivirkninger, herunder:

  • Diarré
  • Kvalme og opkastning
  • Udslæt
  • Overfølsomhedsreaktioner

Det er vigtigt at følge lægens anvisninger nøje, når du tager antibiotika. Afslut behandlingsforløbet, selvom du begynder at føle dig bedre, for at sikre, at infektionen er fuldstændig helbredt.