På hvilken dato står Solen i zenit over Stenbukkens vendekreds?

0 udsigt

Solen når sit zenitpunkt direkte over Stenbukkens vendekreds den 21. december, hvilket markerer vintersolhverv på den nordlige halvkugle. Dette skyldes Jordens hældning i forhold til Solen.

Kommentar 0 kan lide

Hvornår står Solen i zenit over Stenbukkens vendekreds?

Hvert år når Solen sit højeste punkt direkte over Stenbukkens vendekreds på datoen 21. december. Denne begivenhed, kendt som vintersolhverv på den nordlige halvkugle, markerer den korteste dag og den længste nat i året.

Stenbukkens vendekreds ligger på 23,5 grader sydlig breddegrad. På vintersolhverv hælder Jordens nordpol væk fra Solen, hvilket får Solen til at nå sin højest mulige position over Stenbukkens vendekreds. På denne dato er Solen direkte over vendekredsen, og dens stråler falder vinkelret på overfladen.

Dette fænomen skyldes Jordens hældning i forhold til Solen. Jordens akse er vippet med 23,5 grader, hvilket betyder, at i løbet af et år peger forskellige dele af Jorden mod eller væk fra Solen. Når den nordlige halvkugle hælder væk fra Solen, oplever vi vinterhalvåret, med kortere dage og længere nætter.

Vintersolhverv er en vigtig astronomisk begivenhed, der har været fejret af kulturer over hele verden i århundreder. For mange markerer det en tid til refleksion, fejring og fornyelse, når dagene begynder at blive længere, og lyset vender tilbage.