Vilket bränsle går bussar på?

7 se

Stockholms lokaltrafik (SL) använder förnybara bränslen i sina bussar. Biogas, etanol, biodiesel (RME och HVO) samt el driver fordonen. Elbussarna blir allt vanligare i SL:s flotta.

Kommentar 0 gillar

Vilket bränsle går bussarna på i Stockholm? En blandning av framtiden

Stockholms lokaltrafik (SL) strävar ständigt efter att minska miljöpåverkan från sina bussfordon. Lösningen är inte monolitisk, utan baseras på en mångsidig mix av förnybara bränslen och elektrifiering. Vilka bränslen drivs SL:s bussflotta på, och hur utvecklas situationen?

Dagens SL-bussar drivs inte av en enda typ av bränsle, utan av ett spännande samspel mellan olika lösningar. Förutom de traditionella fossilbaserade bränslena har SL satsat kraftfullt på att införa förnybara alternativ. Biogas, ett bränsle producerat från organiskt avfall, är en viktig del av denna omställning. Etanol, liksom biodiesel – både i form av RME (Rapsmetsolja) och HVO (Hydrogenerad vegetabilisk olja) – tillförs till blandningen av alternativ bränslen. Dessa är tillverkade av förnybara råvaror och utgör viktiga bidragsgivare till en hållbar transportlösning.

Men det är inte bara förnybara biobränslen som driver framåt. Elbussarna spelar en allt mer central roll i SL:s flotta. Elektrifieringen är en tydlig signal om framtidens fokus, och allt fler eldrivna bussar ersätter sina diesel- och biodieseldrivna motsvarigheter. Denna övergång är inte bara miljövänlig, utan bidrar även till en tystare och mer komfortabel resa för passagerarna.

Att köra på en blandning av bränslen innebär en komplex logistisk utmaning. SL måste se till att olika typer av bränslen kan hanteras effektivt, och att de har rätt infrastruktur på sina depåer. Utmaningar kring blandning, tillgänglighet och pris för respektive typ av bränsle hanteras av SL och branschen för att utveckla en stadig och tillförlitlig systemlösning.

Framtiden för SL:s bussflotta pekar mot fortsatt elektrifiering, men förnybara bränslen som biogas, etanol och biodiesel kommer att fortsätta spela en roll i blandningen. Detta mångsidiga tillvägagångssätt garanterar både en hållbar och smidig utveckling för kollektivtrafiken i Stockholm, vilket i sin tur minskar utsläppen och ger en bättre miljö för alla.