När räknas man som pensionär?

7 se

I Sverige är riktåldern för pension 67 år. Från denna ålder kan du få garantipension, bostadstillägg och inkomstpensionstillägg. Allmän pension kan tas ut tidigare, från 63 år, medan sjuk- och arbetslöshetsersättning upphör månaden innan 67-årsdagen.

Kommentar 0 gillar

När är man pensionär? – En guide till den svenska pensionsåldern

I Sverige är det många som längtar efter pensionen, den tid då man kan ägna sig åt fritidsintressen, resor och umgänge. Men när räknas man egentligen som pensionär? Det är inte alltid så enkelt att avgöra.

Den officiella pensionsåldern är 67 år. Från denna ålder har man rätt till grundläggande pensionsförmåner som garantipension, bostadstillägg och inkomstpensionstillägg. Men det betyder inte att man måste sluta arbeta vid 67. Det är fullt möjligt att arbeta längre om man vill och orkar.

Det finns även möjlighet att ta ut allmän pension tidigare, från 63 år. Detta är dock beroende av hur många år man har arbetat och hur mycket man har sparat in.

Sjuk- och arbetslöshetsersättning upphör månaden innan 67-årsdagen. Det innebär att man inte längre kan få ersättning för sjukdom eller arbetslöshet från denna ålder.

Men vad betyder “pensionär” egentligen? Utöver den juridiska definitionen av pensionsåldern, finns det även en social definition av “pensionär”. Det handlar om vilken livsstil man lever, vad man ägnar sig åt och vilken roll man har i samhället.

Här är några frågor som kan hjälpa dig att definiera din egen pensionärsstatus:

  • Arbetar du fortfarande eller har du gått i pension?
  • Har du tid och möjlighet att ägna dig åt dina fritidsintressen?
  • Ser du dig själv som en del av den “aktiva” eller “passiva” delen av samhället?

Det finns ingen rätt eller fel när det gäller att definiera sin pensionärsstatus. Det viktigaste är att du är nöjd med din situation och lever ett meningsfullt liv.