Kan jag säga upp avtal med mäklare?

3 se

Säljare och mäklare kan båda säga upp ett förmedlingsavtal. Avtalet anger hur och när uppsägning kan ske. Uppsägning bör alltid bekräftas skriftligen, oavsett vem som initierar den.

Kommentar 0 gillar

När du vill bryta med din mäklare: Vad du behöver veta om att säga upp förmedlingsavtalet

Att sälja sin bostad är en stor affär och valet av mäklare är avgörande för att affären ska bli lyckad. Men ibland klickar det inte, omständigheterna förändras eller så är du helt enkelt inte nöjd med den service du får. Frågan är då: Kan du säga upp avtalet med din mäklare? Svaret är ja, men det är viktigt att förstå spelreglerna.

Förmedlingsavtalet – din bibel i processen

Grunden för relationen mellan dig och din mäklare är förmedlingsavtalet. Detta avtal reglerar alla aspekter av samarbetet, inklusive hur och när avtalet kan sägas upp. Innan du överväger att bryta avtalet är det absolut nödvändigt att du läser igenom det noggrant. Här hittar du information om uppsägningstider, eventuella ersättningsskyldigheter och andra viktiga villkor.

Vem kan säga upp avtalet?

Både du som säljare och mäklaren har rätt att säga upp förmedlingsavtalet. Mäklaren kan till exempel välja att säga upp avtalet om de anser att du inte samarbetar, om det uppstår en intressekonflikt eller om omständigheterna kring bostaden ändras.

Hur går en uppsägning till?

Sättet en uppsägning går till varierar beroende på vad som står i förmedlingsavtalet. Generellt gäller följande:

  • Läs avtalet noggrant: Som nämnts är detta det viktigaste steget. Leta efter punkter som rör “avtalstid” och “uppsägning”.
  • Uppsägningstid: De flesta avtal har en uppsägningstid, som kan variera från några dagar till några veckor. Under uppsägningstiden är avtalet fortfarande gällande och mäklaren har rätt att utföra sina åtaganden.
  • Skriftlig bekräftelse: Oavsett vem som initierar uppsägningen är det avgörande att den sker skriftligen. Detta fungerar som bevis på att uppsägningen har gjorts och när den trädde i kraft. Skicka ett rekommenderat brev eller ett e-postmeddelande med läskvitto för att säkerställa att mäklaren har tagit emot din uppsägning.
  • Motivering: Även om det inte alltid är obligatoriskt kan det vara bra att ange en kort motivering till varför du vill säga upp avtalet. Det kan underlätta en smidig övergång och undvika eventuella missförstånd.

Ekonomiska konsekvenser

Att bryta ett förmedlingsavtal kan ibland få ekonomiska konsekvenser. Vanliga scenarion inkluderar:

  • Ersättning för nedlagda kostnader: I vissa fall kan du bli skyldig att ersätta mäklaren för kostnader de redan lagt ner på marknadsföring, fotografering eller andra tjänster. Detta ska specificeras i avtalet.
  • Provision vid försäljning efter uppsägning: Om bostaden säljs inom en viss tid efter att avtalet har sagts upp, och köparen kommit i kontakt med bostaden tack vare mäklarens arbete, kan du fortfarande bli skyldig att betala provision.
  • Ingen ersättning om mäklaren brustit: Om mäklaren har brustit i sina åtaganden (t.ex. inte skött marknadsföringen, agerat oprofessionellt eller inte informerat dig korrekt) kan du ha rätt att säga upp avtalet utan att behöva betala någon ersättning.

Sammanfattningsvis

Att säga upp ett avtal med din mäklare är möjligt, men det är viktigt att vara väl informerad och agera korrekt. Läs igenom förmedlingsavtalet noggrant, kommunicera tydligt med din mäklare och säkerställ att uppsägningen sker skriftligen. Om du är osäker på dina rättigheter eller skyldigheter kan det vara klokt att konsultera en jurist. Genom att förstå reglerna kan du göra ett informerat beslut och minimera eventuella negativa konsekvenser.