Får min sambo köra min förmånsbil?

10 se

Sambons körning av förmånsbilen är oftast tillåten, men avgörs av arbetsgivarens policy och avtalet. Körjournalen ska alltid föras oavsett vem som kör privat.

Kommentar 0 gillar

Sambon bakom ratten? Så funkar det med förmånsbil

Att glida fram i en skinande ny förmånsbil är en härlig känsla, men vem får egentligen sitta bakom ratten förutom du? Kan din sambo ta en tur till affären eller skjutsa barnen till fotbollsträningen? Svaret är: det beror på.

Arbetsgivaren sätter gränserna

Reglerna kring privat körning med förmånsbil bestäms i grunden av din arbetsgivare. Det är därför viktigt att du noga läser igenom ditt förmånsavtal och eventuella policydokument som rör tjänstebilar. I vissa fall kan det vara helt fritt fram för din sambo att köra, medan andra arbetsgivare kan ha begränsningar.

Vanliga begränsningar:

  • Vem som får köra: Vissa arbetsgivare specificerar vilka personer som får köra bilen privat, till exempel make/maka, sambo eller barn över en viss ålder.
  • Typ av körning: Det kan finnas begränsningar för vilken typ av privat körning som är tillåten, till exempel att den endast får användas för resor inom landet eller att den inte får användas för uthyrning.

Körjournal – ett måste oavsett vem som kör

Oavsett vem som kör bilen privat är det alltid viktigt att föra en korrekt körjournal. Detta gäller även om din sambo bara lånar bilen för en kortare sträcka. Körjournalen är ett bevismedel gentemot Skatteverket och ska innehålla information om datum, mätarställning, resans start- och slutpunkt samt syfte.

Kommunikation är A och O

Det bästa sättet att undvika missförstånd och potentiella problem är att vara öppen och tydlig med din arbetsgivare om vem som kommer att köra förmånsbilen. Fråga om det finns några specifika regler eller riktlinjer som du behöver känna till.

Sammanfattningsvis: Ja, din sambo får oftast köra din förmånsbil privat, men det är viktigt att kontrollera ditt förmånsavtal och arbetsgivarens policy. Se till att alltid föra en korrekt körjournal, oavsett vem som kör bilen, för att undvika problem med Skatteverket.