Hur många språk är officiella i Sverige?

3 se

I Sverige är svenskan nationalspråk. Men trots detta är svenskan inte rättsligt skyddad. Det finns fem officiella minoritetsspråk i Sverige som har lagligt skydd: finska, meänkieli, jiddisch, romani och samiska.

Kommentar 0 gillar

Sveriges officiella språk

Svenska är Sveriges nationalspråk och det språk som används av majoriteten av befolkningen. Men trots detta finns det fem officiella minoritetsspråk i Sverige som har lagligt skydd:

  1. Finska: Talas av cirka 200 000 personer i Sverige, främst i Norrbotten och Västerbotten.
  2. Meänkieli: Ett samiskt språk som talas av cirka 50 000 personer i Sverige, främst i Norrbotten.
  3. Jiddisch: Ett germanskt språk som talas av cirka 10 000 personer i Sverige, främst i södra delen av landet.
  4. Romani: Talas av cirka 15 000 personer i Sverige och är ett indoariskt språk som har sitt ursprung i Indien.
  5. Samiska: Ett urfolks språk som talas av cirka 15 000 personer i Sverige, främst i Norrland. Det finns flera olika samiska språk som talas i Sverige, såsom nordsamiska, lulesamiska och pitesamiska.

Dessa minoritetsspråk har ett starkt skydd i svensk lag. Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk från 2009 ger minoritetsspråken samma status som svenskan i vissa delar av landet. Det innebär att myndigheter i dessa områden är skyldiga att erbjuda service på minoritetsspråken, till exempel utbildning, vård och omsorg.

Det rättsliga skyddet för minoritetsspråken är viktigt för att bevara dessa språk och den kulturella mångfald som de representerar. Det ger minoritetsspråkiga personer möjlighet att använda sitt eget språk i alla delar av samhället och att känna sig delaktiga i det svenska samhället.