Kan man gå till läkare utan legitimation?

9 se

Akut sjukvård ges alla, oavsett legitimation. Saknas ID eller misstänks det vara falskt påverkar inte rätten till akut bedömning och behandling. Identitetskontroll är inte ett krav för att få nödvändig akut vård.

Kommentar 0 gillar

Akut sjukvård: Legitimation inget hinder

Att bli akut sjuk är en skrämmande upplevelse, och det sista man då tänker på är ofta sin legitimation. Många undrar dock: kan man få vård om man inte har med sig, eller saknar, ett giltigt identitetsbevis? Svaret är ett tydligt ja, åtminstone när det gäller akut sjukvård.

Sveriges sjukvårdssystem är utformat för att prioritera människors hälsa och välbefinnande. Den grundläggande principen är att alla har rätt till akut medicinsk hjälp, oavsett om de kan visa upp en legitimation eller inte. Din identitet är inte det som avgör om du får nödvändig vård när du är akut sjuk eller skadad.

Att personalen på akutmottagningen ställer frågor om din identitet är förståeligt och viktigt för administration och eventuellt fortsatt vård. Men detta är en separat process från den akuta bedömningen och behandlingen. Om du inte kan visa upp en giltig legitimation, eller om det finns misstankar om att den är förfalskad, påverkar det inte rätten till omedelbar och nödvändig vård. Din hälsa och säkerhet kommer alltid att prioriteras.

Det är förstås viktigt att samarbeta med sjukvårdspersonalen och ge så mycket information som möjligt om din situation. Detta underlättar processen för både dig och vårdgivarna, men det är alltså inte ett krav för att få den akuta vård du behöver.

Sammanfattningsvis: Om du är akut sjuk eller skadad, sök omedelbart vård. Oroa dig inte över din legitimation – den är inte en förutsättning för att få den akuta hjälp du behöver. Din hälsa kommer alltid att prioriteras. Om du har specifika frågor om vård och identitetskontroll kan du kontakta din lokala vårdcentral eller 1177 Vårdguiden.