När kan barn springa?

9 se

De flesta barn börjar springa runt två års ålder, parallellt med andra motoriska framsteg som trappklättring och tågång. Den exakta tidpunkten varierar dock individuellt.

Kommentar 0 gillar

Små ben på språng: När börjar barn springa?

Att se sitt barn ta sina första stapplande steg är en milstolpe föräldrar världen över väntar på. Men när de små benen börjar få fart och de första riktiga löpstegen tas, då infinner sig en ny sorts glädje – och kanske lite andfåddhet hos föräldrarna som ska hänga med!

De flesta barn börjar springa någonstans runt tvåårsåldern. Denna period präglas av en explosionsartad utveckling av grovmotoriken. Förmågan att springa utvecklas parallellt med andra motoriska framsteg, som att klättra i trappor, gå på tå och sparka en boll. Tänk på det som ett pussel där olika bitar faller på plats och tillsammans skapar en mer komplex och koordinerad rörelseförmåga.

Det är dock viktigt att komma ihåg att den exakta tidpunkten för när ett barn börjar springa varierar enormt. Precis som vissa barn går tidigare än andra, kommer vissa att springa tidigare. Det finns ett brett spektrum av vad som är “normalt”. Genetik, temperament och den individuella utvecklingskurvan spelar alla en roll. En del barn springer iväg redan vid 18 månader, medan andra kanske inte börjar förrän närmare tre års ålder. Båda scenarierna kan vara helt normala.

Istället för att fokusera på när barnet börjar springa, är det viktigare att uppmärksamma hur deras motorik utvecklas överlag. Ser du framsteg i balans, koordination och styrka? Kan barnet gå stabilt, hoppa med båda fötterna och klättra? Dessa färdigheter lägger grunden för löpning och visar att barnets motoriska utveckling fortskrider som den ska.

Att uppmuntra rörelse och lek i en trygg och stimulerande miljö är det bästa sättet att stödja barnets motoriska utveckling. Ge barnet möjlighet att utforska olika underlag, klättra, krypa och hoppa. Undvik att jämföra ditt barn med andra och låt dem utvecklas i sin egen takt. Om du har funderingar kring ditt barns motoriska utveckling, tveka inte att kontakta BVC för råd och stöd. De kan ge dig individuell vägledning baserat på ditt barns unika behov.

Att se sitt barn springa är en fantastisk upplevelse. Njut av den och kom ihåg att varje litet steg, oavsett hur snabbt eller långsamt det tas, är ett steg i rätt riktning.