Varför ska man inte dricka för mycket mjölk?
Överdriven mjölkkonsumtion ökar risken för höftfrakturer och dödlighet, särskilt hos kvinnor. Motsatt effekt ses vid konsumtion av filmjölk och yoghurt. En möjlig förklaring är ökad oxidativ stress från mjölken.
Bortom myten om den vita drycken: Varför för mycket mjölk kan vara skadligt
Mjölk har länge hyllats som en källa till kalcium och starka ben. Bilder av glada barn med mjölkmustasch har etsat sig fast i vårt kollektiva medvetande. Men bilden av mjölk som en odelat positiv hälsokälla börjar krackelera. Forskning pekar på att överdriven mjölkkonsumtion, särskilt hos kvinnor, kan vara kopplat till ökad risk för höftfrakturer och till och med ökad dödlighet. Paradoxt nog visar studier att fermenterade mjölkprodukter som filmjölk och yoghurt inte uppvisar samma negativa effekter, utan snarare tvärtom kan bidra till bättre hälsa. Vad är det då som gör att just den vita drycken kan vara problematisk i större mängder?
En möjlig förklaring ligger i mjölkens innehåll av D-galaktos. D-galaktos är en sockerart som finns naturligt i mjölk, men som kroppen även producerar själv. När vi konsumerar stora mängder mjölk tillförs kroppen mer D-galaktos än den behöver. Detta överskott kan leda till vad forskare kallar “oxidativ stress”. Oxidativ stress är en obalans i kroppen mellan fria radikaler och antioxidanter. Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada celler och vävnader, medan antioxidanter skyddar mot dessa skador. En ökad oxidativ stress kan på sikt bidra till en rad hälsoproblem, inklusive benskörhet och ökad risk för kroniska sjukdomar.
Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om att helt utesluta mjölk ur kosten. Mindre mängder mjölk kan fortfarande vara en källa till viktiga näringsämnen. Nyckelordet här är mängd. Forskningen pekar på att de negativa effekterna uppstår vid en hög konsumtion. Vad som räknas som “hög konsumtion” varierar dock och mer forskning behövs för att fastställa exakta gränser.
Istället för att dricka stora mängder mjölk kan man fokusera på att få i sig kalcium och andra viktiga näringsämnen från andra källor. Gröna bladgrönsaker, nötter, frön och berikade produkter är bra alternativ. Intressant nog verkar fermenterade mjölkprodukter som filmjölk och yoghurt inte ha samma negativa effekter som vanlig mjölk. Det tros bero på att fermenteringsprocessen modifierar mjölkens sammansättning och potentiellt minskar mängden D-galaktos.
Sammanfattningsvis, medan mjölk i måttliga mängder kan vara en del av en hälsosam kost, tyder forskning på att överdriven konsumtion, särskilt av den vita drycken, kan vara förknippad med negativa hälsoeffekter. Genom att vara medveten om dessa risker och välja alternativa källor till kalcium och andra näringsämnen kan vi optimera vår kost för en bättre hälsa. Fortsatt forskning är dock nödvändig för att fullt ut förstå de komplexa sambanden mellan mjölkkonsumtion och hälsa.
#Kalciumöverskott#Mjölk Nackdelar#MjölkintoleransKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.