Har arbetsgivare rätt att ifrågasätta sjukdom?

6 se

Arbetsgivare får inte ifrågasätta korrekt inlämnad sjukfrånvaro eller tvinga sjuka anställda att arbeta. Att ifrågasätta en anmälan utan giltiga skäl är ett lagbrott. Den beskrivna arbetsgivaren verkar ha agerat olagligt.

Kommentar 0 gillar

Arbetsgivares rätt att ifrågasätta sjukfrånvaro

I Sverige har arbetsgivare inte rätt att ifrågasätta korrekt inlämnad sjukfrånvaro. Anställda har rätt att vara sjuka och arbetsgivaren får inte tvinga dem att arbeta när de är sjuka.

Enligt lagen om sjuklön (1991:1047) ska en anställd anmäla sjukdom så snart som möjligt och senast inom två dagar. Arbetsgivaren har rätt att begära ett läkarintyg vid sjukfrånvaro som överstiger åtta kalenderdagar.

Om arbetsgivaren har anledning att misstänka att den anställde inte är sjuk kan hen göra en utredning. Utredningen måste dock vara saklig och får inte innebära att den anställde trakasseras eller utsätts för andra olämpliga åtgärder.

Om utredningen visar att den anställde inte är sjuk kan arbetsgivaren besluta att inte betala ut sjuklön. Arbetsgivaren kan också välja att vidta disciplinära åtgärder, såsom en varning eller avsked.

I det beskrivna fallet verkar arbetsgivaren ha agerat olagligt. Att ifrågasätta en sjukfrånvaro utan giltiga skäl är ett lagbrott. Den anställde bör anmäla arbetsgivarens agerande till fackförbundet eller Arbetsmiljöverket. Dessa organisationer kan hjälpa den anställde att få upprättelse och se till att arbetsgivaren följer lagen.