Har man rätt att gå ner i tid på jobbet?

6 se

I Sverige har man som anställd över 60 år inte automatiskt rätt att gå ner i arbetstid. Däremot kan du förhandla med arbetsgivaren om detta. Vissa kollektivavtal kan också innehålla bestämmelser om delpension, men arbetsgivaren kan då behöva motivera ett eventuellt avslag.

Kommentar 0 gillar

Rätt till arbetstidsminskning för äldre i Sverige

I Sverige har inte anställda över 60 år automatisk rätt att gå ner i arbetstid. Däremot finns möjligheten till förhandling med arbetsgivaren. Vissa kollektivavtal kan dessutom innehålla bestämmelser om så kallad delpension.

Förhandling med arbetsgivaren

En anställd som önskar minska sin arbetstid kan inleda en förhandling med arbetsgivaren. Arbetsgivaren är inte skyldig att gå med på förhandlingen, men bör motivera ett eventuellt avslag. Motiveringen ska grunda sig på objektiva och sakliga skäl, som exempelvis verksamhetsbehov eller arbetsgivarens ekonomiska situation.

Kollektivavtal

Vissa kollektivavtal innehåller bestämmelser om delpension. Delpension innebär att den anställde går ner i arbetstid och samtidigt får en del av sin pension utbetald. Arbetsgivaren måste dock godkänna ansökan om delpension, och ett eventuellt avslag måste motiveras.

Andra möjligheter

Om arbetsgivaren inte går med på förhandling eller om kollektivavtalet inte innehåller bestämmelser om delpension, kan den anställde överväga andra möjligheter. En möjlighet är att ansöka om sjukersättning eller arbetslöshetsersättning. En annan möjlighet är att ta ut föräldraledighet med nedsatt ersättning.

Sammanfattning

Anställda över 60 år har inte automatisk rätt att gå ner i arbetstid i Sverige. Det krävs en förhandling med arbetsgivaren, som då kan motivera ett eventuellt avslag. Vissa kollektivavtal innehåller bestämmelser om delpension, men även här krävs arbetsgivarens godkännande. Den anställde kan överväga andra möjligheter, som till exempel sjukersättning eller föräldraledighet, om arbetsgivaren inte går med på förhandlingen eller om kollektivavtalet inte innehåller bestämmelser om delpension.