Har man rätt att prata med facket på arbetstid?

6 se

Enligt Förtroendemannalagen (FML) har förtroendevalda rätt att utföra fackliga uppgifter under arbetstid om dessa är kopplade till deras arbetsplats. Förtroendevalda får då ersättning för dessa uppgifter, som kan innefatta skyddsrond eller samverkan.

Kommentar 0 gillar

Har man rätt att prata med facket på arbetstid?

Enligt Förtroendemannalagen (FML) har förtroendevalda inom fackföreningar rätt att utföra fackliga uppgifter under arbetstid, så länge dessa uppgifter är kopplade till deras arbetsplats.

Förtroendevalda är personer som har fått förtroendet att representera sina kollegor i fackliga frågor. De kan vara arbetsplatsombud, skyddsombud eller andra fackliga representanter. Deras uppgift är att bevaka medlemmarnas rättigheter och intressen på arbetsplatsen.

Fackliga uppgifter kan omfatta bland annat följande:

  • Skyddsronder
  • Samverkan med arbetsgivaren
  • Förhandlingar om kollektivavtal
  • Hantering av arbetstvister
  • Medlemsvärvning

Förtroendevalda har rätt till ersättning för den tid de lägger ner på fackliga uppgifter under arbetstid. Detta gäller dock inte för alla fackliga uppgifter. Försäljning av fackliga tidningar eller utbildning som inte har direkt koppling till den egna arbetsplatsen är exempel på uppgifter som inte berättigar till ersättning.

Det är viktigt att notera att rätten att prata med facket på arbetstid inte innebär att man kan göra det hur som helst. Förtroendevalda måste respektera arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. De kan inte heller använda sin fackliga roll för att hindra eller störa verksamheten.

Om en arbetsgivare hindrar en förtroendevald från att utföra fackliga uppgifter under arbetstid kan det utgöra ett brott mot Förtroendemannalagen. Arbetsgivaren kan då bli skyldig att betala skadestånd till den förtroendevalda.