Hur länge får utländska medborgare vistas i Sverige?
Utländska medborgare utanför EU/EES får vistas i Sverige högst 90 dagar inom 180 dagar. Längre vistelser kräver uppehållstillstånd. Brittiska medborgare omfattas av denna regel.
Vistelser i Sverige för utländska medborgare utanför EU/EES
Sverige är en del av Europeiska unionen (EU) och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Medborgare från dessa länder har rätt att resa och vistas i Sverige så länge de vill. För utländska medborgare utanför EU/EES gäller dock andra regler.
Maximal vistelsetid
Utländska medborgare utanför EU/EES får vistas i Sverige högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod. Detta kallas för visumfrihet. För längre vistelser krävs ett uppehållstillstånd.
Visumfrihet för brittiska medborgare
Eftersom Storbritannien lämnade EU omfattas brittiska medborgare nu också av 90-dagarsregeln. Detta innebär att de får vistas i Sverige högst 90 dagar inom en 180-dagarsperiod utan visum.
Uppehållstillstånd
Om en utländsk medborgare behöver vistas i Sverige längre än 90 dagar måste de ansöka om ett uppehållstillstånd. Olika typer av uppehållstillstånd finns tillgängliga, beroende på syftet med vistelsen, till exempel:
- Arbete
- Studier
- Familjeåterförening
- Humanitära skäl
Ansökan om uppehållstillstånd görs vanligtvis till Migrationsverket, den svenska myndighet som ansvarar för migrationsfrågor. Ansökningsförfarandet kan variera beroende på typen av uppehållstillstånd.
Konsekvenser av att överskrida vistelsetiden
Att överskrida den visumfria tiden på 90 dagar kan leda till konsekvenser, såsom:
- Böter
- Avvisning
- Förbud mot att återvända till Sverige under en viss tid
Det är viktigt att följa visumreglerna och ansöka om ett uppehållstillstånd i tid för att undvika problem. För mer information och hjälp med visum- och uppehållstillståndsfrågor, kontakta Sveriges ambassad eller konsulat i ditt hemland eller besök Migrationsverkets webbplats.
#Medborgare#Utländska#VistelseKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.