Hur räknar man ut uppsägningstid?

4 se

Uppsägningstid på en månad innebär att anställningen avslutas en månad efter uppsägningsdatumet. Säger du upp dig den 15 mars slutar du den 15 april. Saknas motsvarande datum i nästa månad, avslutas anställningen sista dagen i den månaden.

Kommentar 0 gillar

Dekryptera din uppsägningstid: En guide till beräkning och viktiga datum

Att säga upp sig kan kännas som en stor sak, och att förstå sin uppsägningstid är en viktig del av processen. Det kan verka enkelt vid första anblicken, men det finns vissa nyanser att vara medveten om för att undvika missförstånd och säkerställa en smidig övergång. Denna artikel guidar dig genom beräkningen av din uppsägningstid och klargör viktiga aspekter att tänka på.

Utgångspunkten för beräkningen är alltid uppsägningsdatumet. Det är den dagen du formellt meddelar din arbetsgivare att du säger upp dig. Detta datum bör dokumenteras skriftligt för att undvika eventuella tvister.

En vanlig missuppfattning är att uppsägningstiden börjar efter uppsägningsdatumet. Så är det inte. Uppsägningstiden inkluderar uppsägningsdatumet. Har du exempelvis en månads uppsägningstid och säger upp dig den 15 mars, innebär det att din anställning upphör den 15 april. Din sista anställningsdag är alltså den 15 april.

Vad händer då om motsvarande datum inte finns i den månad då uppsägningstiden löper ut? Säg att du säger upp dig den 31 januari med en månads uppsägningstid. Februari har ju inte 31 dagar. I dessa fall avslutas anställningen den sista dagen i månaden. I detta exempel skulle din sista anställningsdag bli den 28 februari (eller 29 februari under ett skottår).

Viktigt att komma ihåg:

  • Kollektivavtal: Ditt kollektivavtal kan innehålla specifika regler kring uppsägningstider. Dessa avtal har företräde framför andra överenskommelser. Kontrollera alltid ditt kollektivavtal först.
  • Personligt avtal: I vissa fall kan du ha ett individuellt avtal med din arbetsgivare som reglerar uppsägningstiden. Detta avtal kan innebära både längre och kortare uppsägningstid än vad kollektivavtalet anger, men aldrig kortare än den lagstadgade miniminivån.
  • Lagstadgad miniminivå: Om inget annat avtal finns gäller den lagstadgade minimiuppsägningstiden. Det är viktigt att känna till denna miniminivå för att säkerställa att dina rättigheter tillgodoses.
  • Skriftlig bekräftelse: Se alltid till att få en skriftlig bekräftelse från din arbetsgivare på din uppsägning och den överenskomna uppsägningstiden. Detta är en viktig dokumentation för båda parter.

Att förstå din uppsägningstid är avgörande för en smidig och problemfri avslutning av din anställning. Genom att följa råden i denna artikel och vara noggrann med dokumentation kan du undvika potentiella missförstånd och säkerställa en tydlig och transparent process.