När har man inte rätt till barnbidrag?
Barnbidrag upphör när barnet fyller 16 år, om barnet då börjar på gymnasiet och får studiebidrag från CSN. Går barnet kvar i grundskola eller anpassad skola fortsätter barnbidraget.
När upphör rätten till barnbidrag?
Enligt svensk lag upphör rätten till barnbidrag när barnet fyller 16 år. Detta gäller även om barnet går i grundskolan.
Dock finns det ett undantag från denna regel: om barnet börjar på gymnasiet och får studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden (CSN) fortsätter barnbidraget att betalas ut. Detta beror på att studiebidraget från CSN anses vara en form av inkomst för barnet.
Det är viktigt att notera att barnbidraget inte påverkas av barnets inkomster från arbete eller andra källor. Därför kan ett barn som har rätt till studiebidrag från CSN även få barnbidrag.
Om barnet slutar studera på gymnasiet innan 18 års ålder upphör rätten till barnbidrag igen. Det gäller även om barnet börjar studera på en annan utbildning som inte berättigar till studiebidrag från CSN.
För att få barnbidrag måste barnet vara folkbokfört i Sverige och dessutom uppfylla vissa andra krav. Om du är osäker på om du har rätt till barnbidrag eller inte kan du kontakta Försäkringskassan för mer information.
#Barnbidrag#Inte Rätt#RättKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.