Vad får man behålla i en skuldsanering?

1 se

I en skuldsanering skyddar förbehållsbeloppet grundläggande levnadskostnader. Det belopp som man får behålla är förbehållsbeloppet från de två senaste åren innan ansökan om skuldsanering.

Kommentar 0 gillar

Skuldsanering: Vad får du behålla? – En guide till förbehållsbeloppet

Att hamna i en situation med betalningssvårigheter och stora skulder kan vara oerhört stressande. Skuldsanering kan vara en sista utväg för att få en nystart, men vad innebär det egentligen och vad får du behålla för att kunna leva ett drägligt liv under saneringsperioden? Den här artikeln reder ut begreppet förbehållsbelopp och ger dig en klarare bild av vad du kan förvänta dig.

Skuldsanering – en möjlighet till nystart

Skuldsanering är en juridisk process som ger dig som är svårt skuldsatt möjlighet att bli av med dina skulder, helt eller delvis. Det innebär att du under en viss tid (vanligtvis fem år) lever på existensminimum och betalar av en viss summa till dina fordringsägare. Efter denna period kan du bli beviljad skuldavskrivning och därmed slippa betala resterande skulder.

Förbehållsbeloppet – din ekonomiska trygghet

Under skuldsaneringen är det avgörande att du har tillräckligt med pengar för att täcka dina grundläggande levnadskostnader. Detta säkerställs genom ett så kallat förbehållsbelopp. Förbehållsbeloppet är den summa pengar du får behålla varje månad för att betala för nödvändigheter som mat, boende, kläder, hygienartiklar, medicin och andra oundgängliga utgifter.

Hur beräknas förbehållsbeloppet?

Förbehållsbeloppet fastställs av Kronofogden och baseras på schablonbelopp. Dessa belopp är generella riktlinjer som tar hänsyn till faktorer som din familjesituation, antalet barn du försörjer och dina faktiska boendekostnader.

Schablonbeloppet inkluderar:

  • Mat: En fast summa för att täcka dina matkostnader.
  • Kläder och skor: Pengar för att köpa nödvändiga kläder och skor.
  • Hygien: Belopp för personlig hygien.
  • Fritid: En mindre summa för fritidsaktiviteter.
  • Telefon: Grundläggande telefonabonnemang.
  • Försäkringar: Vissa nödvändiga försäkringar.

Utöver schablonbeloppet kan du få ersättning för dina faktiska boendekostnader (hyra, el, värme) upp till en rimlig nivå. Kronofogden gör en individuell bedömning av dina boendekostnader.

Förbehållsbeloppet – mer än bara de senaste åren

Det är viktigt att klargöra att det är inte ett fast belopp från de två senaste åren du får behålla. Förbehållsbeloppet är en aktuell beräkning som Kronofogden gör när du ansöker om skuldsanering och justeras under saneringstiden om dina omständigheter förändras (t.ex. om du får barn, byter bostad eller får ett nytt jobb).

Istället kan informationen från de två senaste åren användas för att bedöma din ekonomiska situation och dina utgifter i samband med ansökan om skuldsanering. Informationen används för att Kronofogden ska få en bra överblick över dina levnadsvanor och kunna göra en rättvis bedömning av dina behov.

Viktigt att komma ihåg:

  • Individuell bedömning: Varje skuldsanering är unik och Kronofogden gör en individuell bedömning av din situation.
  • Ändrade omständigheter: Om dina omständigheter förändras under skuldsaneringen, är det viktigt att informera Kronofogden så att förbehållsbeloppet kan justeras.
  • Samarbeta med Kronofogden: Var öppen och ärlig med Kronofogden. Ju mer information du ger, desto bättre kan de hjälpa dig.

Slutsats

Skuldsanering kan vara en komplex process, men förbehållsbeloppet är en viktig del som garanterar att du har tillräckligt med pengar för att leva ett värdigt liv under saneringsperioden. Genom att förstå hur det fungerar och vara transparent med Kronofogden ökar du dina chanser att lyckas med din skuldsanering och få en nystart i livet.

Råd: Kontakta alltid en skuldrådgivare i din kommun för att få personlig hjälp och rådgivning inför en eventuell ansökan om skuldsanering. De kan ge dig vägledning och svara på dina specifika frågor.