Hur gammal skinka kan man äta?

9 se

Skivad kokt och rökt skinka, kalkon och kokt medvurst bör ätas inom en vecka efter förpackningsdatumet. Om skinkan varit förpackad längre än en vecka kan den ätas om den hettas upp till rykande hetta, till exempel i en maträtt.

Kommentar 0 gillar

Hur länge håller skinkan – och hur vet man om den är dålig?

Att veta hur länge man kan äta skinka är en viktig fråga för att undvika matförgiftning. Det finns ingen enkel regel som gäller för alla typer av skinka, då hållbarheten påverkas av flera faktorer: typ av skinka (kokt, rökt, rå), förpackning, förvaringstemperatur och hur den hanterats. Generellt sett bör man dock vara extra försiktig och använda både lukt- och synprovet innan man äter skinka som legat ett tag.

Skivad, kokt och rökt skinka, kalkon och kokt medvurst: För dessa typer av charkuterier rekommenderar Livsmedelsverket att man konsumerar dem inom en vecka efter förpackningsdatumet. Detta gäller oavsett om de förvaras i kylskåp. Efter en vecka ökar risken för bakterietillväxt betydligt, även om skinkan ser och luktar bra.

Vad händer om skinkan varit i kylskåpet längre än en vecka? Är skinkan förpackad och har legat i kylskåpet längre än en vecka, behöver den genomgå en ordentlig uppvärmning innan konsumtion. Den måste värmas till rykande hetta, vilket innebär att den ska ånga ordentligt. Enbart att värma den ljummen räcker inte. Detta dödar de flesta bakterier, men eliminerar inte risken helt. Om du är osäker, släng den.

Viktiga tecken på dålig skinka:

  • Lukten: En sur, illaluktande eller annorlunda lukt än vad som är normalt för den typen av skinka är ett tydligt tecken på att den har blivit dålig.
  • Utseendet: Slimmighet, missfärgning (särskilt grönaktig eller gråaktig), mögel eller andra synliga tecken på förstörelse indikerar att skinkan inte längre är ätbar.
  • Känslan: En slemmig eller klibbig yta är ett varningstecken.

Förvaring är A och O:

För att förlänga skinkans hållbarhet är korrekt förvaring avgörande. Se till att skinkan förvaras i kylskåp vid en temperatur under 4°C. Öppnad skinka bör förvaras i en lufttät behållare för att minska risken för uttorkning och bakterietillväxt.

I tvivel, släng den!

Matförgiftning kan vara allvarligt, så när det gäller tveksam skinka är det alltid bäst att vara försiktig. Att kasta bort skinkan är en liten kostnad jämfört med risken för sjukdom. Tänk på att “hellre säker än ledsen” är ett utmärkt motto när det gäller matens hållbarhet.