Hur länge får man stanna i ett annat EU-land?
EU-medborgare får permanent uppehållsrätt i ett annat EU-land efter fem års laglig vistelse. Familjemedlemmar utanför EU/EES kan också få uppehållsrätt om de är anhöriga till en EU-medborgare som uppfyller villkoren.
Hur länge får man stanna i ett annat EU-land?
Att leva och arbeta i ett annat EU-land kan vara ett spännande steg, men reglerna kring uppehållsrätt är viktiga att förstå. Längden på tillåten vistelse varierar beroende på din medborgarskapsstatus.
För EU-medborgare är det relativt enkelt. Efter fem års laglig vistelse i ett annat EU-land får man permanent uppehållsrätt. Detta innebär att man kan stanna kvar obegränsat, utan att behöva söka om visum eller uppehållstillstånd. Det är dock viktigt att den femåriga perioden omfattas av laglig vistelse. Till exempel, om du har arbetat illegalt en del av tiden, kan den femåriga perioden inte räknas.
Viktigt att notera är att laglig vistelse är avgörande. Detta kan inkludera att ha ett jobb, studera eller delta i andra aktiviteter som tillåter dig att stanna i landet. Enligt EU-reglerna förlängs inte uppehållstiden automatiskt. Det är nödvändigt att uppfylla villkoren för att få permanent uppehållstillstånd.
Familjemedlemmar till EU-medborgare har också specifika regler. Om du är familjemedlem till en EU-medborgare som uppfyller villkoren för permanent uppehållsrätt, kan du ansöka om uppehållsrätt. Villkoren för familjemedlemmar kan variera beroende på specifik situation och lagstiftning i det mottagande landet.
Det är viktigt att påpeka att reglerna kring uppehållsrätt ständigt kan förändras. Därför är det alltid rekommenderat att konsultera det aktuella landet och myndigheterna för den senaste informationen, specifikt för det EU-land du är intresserad av. Ett besök på det relevanta nationella migrationskontoret, eller kontakt med en kvalificerad jurist, är också en bra idé för att få personlig och korrekt information. Informationskällor från myndigheter och officiella EU-kanaler bör alltid prioriteras för att undvika missförstånd. En felaktig tolkning av reglerna kan försvåra vistelsen i det andra EU-landet.
#Euvisum#Resa Eu#VistelsetidKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.