Hur länge kan man vistas utomlands utan att bli utskriven?
Svenska medborgare kan vistas utomlands i upp till ett år utan att behöva skriva ut sig från folkbokföringen. Efter ett år krävs anmälan till Skatteverket för avregistrering. Längre vistelser utomlands kräver alltså en formell utflyttning.
- Hur länge får man vistas utomlands när man har uppehållstillstånd?
- Hur länge kan man vara utomlands med uppehållstillstånd?
- Hur länge får man vara utomlands med tillfälligt uppehållstillstånd?
- Hur länge får man vara utomlands med uppehållstillstånd?
- Hur länge kan man vistas utomlands?
- Hur länge får man bo i ett annat land?
Hur länge kan man vistas utomlands utan att bli utskriven?
Som svensk medborgare har du rätt att vistas utomlands i upp till ett år utan att behöva skriva ut dig från folkbokföringen. Detta gäller oavsett syftet med utlandsvistelsen, vare sig det är för arbete, studier eller semester.
Efter att du har vistats utomlands i ett år är du skyldig att anmäla din utflyttning till Skatteverket. Denna anmälan måste göras inom en månad från det att året har passerat. Om du inte anmäler din utflyttning inom utsatt tid kan du bli avregistrerad automatiskt från folkbokföringen.
För att anmäla din utflyttning behöver du fylla i blanketten “Anmälan om flyttning till utlandet” som finns tillgänglig på Skatteverkets hemsida eller genom att kontakta dem via telefon. I blanketten ska du ange ditt namn, personnummer, adress i Sverige och adress utomlands, samt datum för din utflyttning.
Om du planerar att vistas utomlands i mer än ett år behöver du göra en formell utflyttning. Detta innebär att du skriver dig ut från din folkbokföringsadress i Sverige och registrerar dig vid en utländsk folkbokföringsadress. Om du flyttar till ett annat nordiskt land kan du ansöka om flyttningsintyg hos Skatteverket.
Det är viktigt att notera att även om du är utskriven från Sverige kan du fortfarande vara skattskyldig i Sverige om du har kvar starka band till landet. Detta kan exempelvis gälla om du har en bostad i Sverige, arbetar i Sverige eller har nära familjemedlemmar i Sverige.
#Utlånad Tid#Utlandsvistelse#Vistelse UtomlandsKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.